Onsdag måtte Christian Rosland møte i retten tiltalt for å ha skrevet hatefulle meldinger til NRK-stjernen Haddy Njie.

Meldingen ble skrevet etter at det var kjent at Haddy og hennes kjæreste Trond Giske venter barn sammen. I retten forklarte Rosland også at han syntes det var ekkelt at Haddy har afrikansk bakgrunn.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Jævla nigger

Det var i oktober i fjor at han publiserte hatmeldingen melding på hennes åpne Facebook-side. NRK-kjendisen offentliggjorde selv meldingen i desember, hvor Rosland hadde skrevet følgende:

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla nigger».

Da at saken ble kjent i media, etter at Haddy selv hadde offentliggjort hatmeldingen, besluttet politiet å starte etterforskning. NRK-profilen anmeldte ikke selv forholdet, men stilte seg positiv til at politiet skulle straffeforfølge saken.

Haddy: - Første hatmelding noensinne

NRK-kjendisen møtte ikke selv i retten, men onsdag kveld la hun ut en melding på sin åpne Facebook-profil, hvor hun blant annet skriver:

«For meg har denne prosessen vært preget av gode ord, støtte og oppfølging. Det til tross for at jeg aldri har tatt meg nær av Roslands ord, for øvrig den første hatmeldingen jeg har fått skrevet på veggen min noensinne. Han representerer et veldig lite mindretall.

For Christian Rosland vil jeg tippe det har vært en mer slitsom prosess. Der han sikkert har fått noe støtte, men mest kjeft, skjellsord, sannsynligvis også hat, og til slutt en rettssak.

Jeg håper han har sluppet at folk har skrevet like hatefullt til ham som han skrev til meg. Og at han i så fall ikke har latt dette skyve ham enda lenger inn i sin egen avsky mot meg og andre. Jeg håper all denne motstanden har gjort at han ikke sender den typen melding jeg fikk, til flere».

Kjendisstatus skapte blest

I mars uttalte Rosland at han ikke angret på hatmeldingen han hadde publisert, men i retten onsdag sa han at han kunne ordlagt seg annerledes.

Haddy, som nylig ble mamma for første gang, har fått mye støtte i kommentarfeltet for måten hun har håndtert hatmeldingen, og for Facebook-innlegget hun la ut etter rettssaken.

NRK-profilen erkjenner at det er hennes kjendisstatus som gjør at saken har fått oppmerksomhet.

«Jeg innser selvsagt at det sannsynligvis verken ville blitt avisskriverier, rettssak eller massiv støtte hvis ingen hadde kjent ansiktet mitt fra TV. Men kanskje har denne saken likevel gjort de som enten sender eller mottar denne typen meldinger, mer bevisste på at folk flest ikke aksepterer holdninger som Roslands, og at meldingen hans sannsynligvis strider mot paragrafen om hatefulle ytringer».

Etterforsket av hatkrimgruppe

- Det var først da saken ble kjent i media at politiet ble gjort oppmerksom på den. Vi kontaktet fornærmede (Haddy Njie) og hørte hvordan hun stilte seg til at vi startet etterforskning. Hun var positiv til dette, sier aktor i Oslo politidistrikts hatkrimgruppe Oda Karterud til Nettavisen.

- At hun er kjent gjorde at det ble oppmerksomhet i media, og sånn sett kan du si at det er en sak for å statuere et eksempel. Men vi prioriterer slike saker høyt, og det skaper naturlig nok mer oppmerksomhet at den fornærmede i dette tilfellet er kjent fra TV, er kvinne og har minoritetsbakgrunn.

Roslands forsvarer Joar Berg Henjum rådet sin klient til ikke å uttale seg til pressen i retten.

- Han er ikke rasist, men er ikke tilhenger av den økende innvandringen til Norge. Det var dette han ønsket å formidle da han sendte meldingen til Haddy Njie. Han kunne, og burde, ordlagt seg annerledes, og det erkjente han i retten.

I retten onsdag erkjente Rosland straffskykld. Politiadvokat Karterud ned påstand om 30 timers samfunnsstraff for Rosland. Hans forsvarer Joar Berg Henjum var uenig i straffutmålingen til politiet, og ba om at hans klient ble straffet på mildeste måte, og argumenterte for betinget fengselsdom.