NA24.no

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Jens forsvarer omstridt lovforslag

Sist oppdatert:
Tror datalagringsdirektivet styrker kampen mot terror.

Oslo (ANB): Nei til datalagringsdirektivet gir Norge et mye dårligere utgangspunkt for å bekjempe grov kriminalitet og terror enn andre, mener statsministeren.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under sin halvårige pressekonferanse tirsdag.

- Det er slik at vi hele tiden her snakker om å finne balanser, avveininger og ivareta ulike hensyn, sier han.

- Det å ha en pliktig lagring av trafikkdata er viktig for å bekjempe kriminalitet og for å bekjempe terror. Jeg må understreke at det handler ikke om å lagre innhold, men om å lagre trafikkdata, sier Stoltenberg.

Strenge krav
Statsministeren sier det er viktig med strenge krav når det gjelder tilgangen til dataene.

- Vårt forslag innebærer at det skal være grov kriminalitet, skjellig grunn til mistanke om grov kriminalitet, fire års strafferamme er hovedregel, og det skal også være en domstol som gir godkjenning til å ta ut dataene. På de vilkårene mener jeg dette er et viktig virkemiddel i kampen mot kriminalitet og kampen mot terror, sier Stoltenberg.

- Svakere regelverk enn andre
Han er opptatt av at det vil svekke Norges innsats mot kriminalitet dersom vi har «svakere regelverk i Norge enn i andre land».

- Og nå innfører andre land denne type regler. Hvis vi sier nei gir det Norge et mye dårligere utgangspunkt for å bekjempe grov kriminalitet og terror enn andre land. Derfor har vi sagt klart fra at vi er åpne for å forhandle i Stortinget for å få flertall for direktivet, flertall for pliktig lagring og at politiet får tilgang til disse dataene, sier statsministeren.

Svekke personvernet
Kritikere mener imidlertid forslaget vil svekke personvernet og gripe inn i folks privatliv. SV og Sp har tatt dissens i saken.

- Dette er en av de største dissensene i nyere tid, nesten halve regjeringen er imot direktivet. Det viser at dette er en viktig prinsipiell sak som handler om ytringsfrihet og personvern. Det handler om fra hvor, med hvem og om hva du og jeg sender meldinger. Vet du at samtalen blir overvåket lar du kanskje vær å ta telefonsamtalen, og det påvirker ytringsfriheten, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete til Aftenposten.no tidligere i måneden. Navarsete er også bekymret for hva som kan skje hvis data kommer på avveie og mener dette kan gjøre stor skade.

Saken skal behandles i Stortinget til våren. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere