*Nettavisen* Økonomi.

Journalistene klare til streik

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Sjekk hvilke aviser som vil bli rammet.

14.05.10 16:26

Norsk Journalistlag har i ettermiddag sendt varsel om plassfratredelse for over 1700 journalister i 122 mediebedrifter. Varselet er gått til Riksmeklingsmannen og Mediebedriftenes Landsforening (MBL), og er en trussel om hva som vil skje hvis det ikke kommer til en avtale med arbeidsgiverorganisasjonen MBL.

Streiken rammer ingen av de store mediene. Denne gangen er det en lang rekke lokalaviser og mindre medier som er tatt ut.

Sjekk hvilke aviser som er tatt ut i streik.

- NJs medlemmer i MBL-området har jevnt over hatt en dårlig lønnsutvikling gjennom de siste 10-12 årene. Lønnsetterslepet er skjedd også i mediebransjens jubelår der økonomien var svært sterk. Signalene fra mediekonsernene er nå entydig positive etter første kvartal i 2010. Og tallene for 2009 viser også overskudd i så og si alle bedriftene. Det er framtidsoptimisme i bransjen, skriver NJs leder Elin Floberghagen i en melding.

Og hun fortsetter:

- De positive signalene gjenspeiler seg i at bedriftene utbetaler utbytte, og konsernbidrag, samt gir lederne sine bonuser og opsjoner. I forhold til hva eiere og ledere i mange av bedriftene innvilger seg, er kravene våre moderate. Vi brøt forhandlingene da MBL ikke ville møte oss på et krav om lønnsøkning på 2,7 prosent. Det er et krav som ikke velter noen bedrifter. Økonomien i bransjen er ikke så dårlig som bedriftene forsøker å gi inntrykk av.

Floberghagen sier NJ ønsker å snu den dårlige lønnsveksten som journalistene har hatt gjennom mange år.

- Mange spør oss om hvordan faren for streik er. Til det må jeg svare at det er opp til MBL. De må forstå at 1700 journalister i 122 bedrifter er klare til å legge ned arbeidet fra fredag 21. mai dersom de i ikke ser at MBL kommer oss i møte på kravene under meklingen torsdag 20. mai, skriver hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.