NA24.no

Kan bli den første nordmann som blir dømt

(Montasje)
For å ha lastet ned filmer på nett.

I april vedtok Stortinget den nye åndsverkloven. Loven åpner blant annet for at det skal bli enklere å blokkere nettsider, i tillegg til at den gjør det lettere å avsløre folk som deler filer på nett.

1. juli ble den nye lovgivningen iverksatt og nå er den første fildeleren tatt etter at loven kom.

Ulovlig fildeling
Mandag sitter en mann på tiltalebenken for å ha oppbevart 97 filmer og over 5.000 bilder med barneporno.

Men et annet element er at det også har blitt tatt ut tiltale på at han var i besittelse av 3.000 filmer nedlastet fra fildelingstjenester.

- Dette er et eksempel på ulovlig aktivitet som det er viktig å stanse. Dette er et eksempel på hvorfor denne lovgivningen kommer, sier Rune Ljostad, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, til Nettavisen NA24.

Han har tidligere jobbet med å overvåke fildelere.

- Dette er helt klart det første tilfellet etter den nye loven kom og er helt sikkert den første straffesaken. Men den nye lovgivningen endrer ikke loven noe på dette punktet, men den bekrefter hvor alvorlig dette er og viktigheten av å få det stanset, sier Ljostad.

Fildeling skal være et alvorlig problem i Norge ifølge Ljostad.

- Det kan vise noe om viktigheten av dette når politiet velger å ta ut tiltale mot fildelingen i tillegg til det andre han er straffet for, sier Ljostad.

Mannens forsvarer, Bjørn Rudjord, ønsker ikke å kommentere saken.

Lettere å bli avslørt nå
Før loven kom 1. juli kunne nordmenn fildele piratkopiert materiale uten fare for å bli tatt. Nå som lovgivningen har kommet antas det at menge vil bli tatt.

- Det å laste ned film, musikk og bøker fra ulovlige tjenester har vært straffbart siden 2005. Det har vært noen saker, men veldig få, sier Rune Ljostad, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, til Nettavisen NA24.

Han har tidligere jobbet med å overvåke fildelere.

Frem til nå har det vært konsesjonsplikt for hvem som driver med overvåking av fildelere, men nå skal det holde å sende en melding til Datatilsynet. Så kan rettighetshaverne lagre IP-adressene til brukere som de mener å ha brutt opphavsretten.

- Det var allerede straffbart å laste ned filer, derfor gjelder lovgivningen andre deler. Hovedmålet med lovendringen er å få redusert fildelingen gjennom å gjøre disse tjenestene vanskeligere å bruke ved å blokkere ulovlige tjenester, sier Ljostad.

Målet med lovgivningen er at færre skal drive med ulovlig aktivitet. Man skal heller forebygge fildelingen enn å dømme folk for det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere