*Nettavisen* Økonomi.

Kan ha kostet Chelsea en milliard

Foto: (PA/Scanpix)

Finalebom som koster skjorta.

07.05.09 14:25

Onsdag kveld ble det klart at Barcelona ble klare for finalen i Champions League mot Manchester United. Det skjedde etter at de slo ut Chelsea på bortemålsregelen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Men umiddelbart etter kampen og i tiden siden er det noe helt annet enn vinnerlaget som får oppmerksomheten.

Den er det nemlig den norske dommeren Tom Henning Øvrebø som gjør. Årsaken er at engelskmennene mener han burde dømt straffe ikke mindre enn fem ganger i løpet av kampen, noe han ikke gjorde.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Engelskmennene føler seg snytt, fansen er i harnisk, medier henger ut Øvrebø og det er sågar kommet trusler mot han blant annet på Facebook.

Det skal til og med ha gått så langt at Øvrebø har måttet skifte hotell og fått politieskorte ut av London.

Nå er det ikke sikkert at Chelsea hadde klart å få mål dersom de hadde blitt tildelt et straffespark. Men hadde de det og vunnet kampen kunne de sett frem til en solid dose med ekstramillioner.

Mangfoldige millioner
Klubbene som deltar i turneringen får betalt prispenger ut fra hvordan de har gjort det i løpet av turneringen. Prispengene vurderes etter at turneringen er ferdigspilt og det er flere forskjellige kriterier som spiller inn.

Da Manchester United vant fjorårets finale fikk de syv millioner euro, vel 60,5 millioner kroner etter dagens kurs, i rene prispenger for den ene seiren. Chelsea mottok fire millioner euro, eller 40,5 millioner kroner etter dagens kurs, for å tape kampen.

Totalt fikk Manchester United 42,8 millioner euro for sin deltakelse, mens Chelsea mottok 36,3 millioner euro. Lagene som ble slått ut i semifinalene, Liverpool og Barcelona, mottok henholdsvis 26,8 millioner euro og 27,5 millioner euro.

Selv om turneringsvinneren får best betalt trenger ikke det nødvendigvis bety at vinneren er det laget som kommer best ut prispengemessig.

For eksempel oppfylte den tapende finalisten i 2006, Arsenal, flere av kriteriene enn vinneren Barcelona. Den gang fikk Arsenal utbetalt 35,05 millioner euro, mens Barcelona fikk 31,65 millioner euro.

Setter man som en forutsetning at prispengene vil holde seg noenlunde likt i år som i fjor kan man si at Chelsea tapte minst åtte millioner euro, vel 70 millioner kroner, i rene prispenger på å ryke ut.

Men den totale verdien for å nå, og ikke minst vinne, en Champions League-finale er veldig mye høyere.

Milliardverdier
For å bli blant Europas to beste lag gir nemlig økt verdi for troppen, prispenger, større sponsorater, mer TV-inntekter og økning i salget av effekter og sesongkort.

Klikk på bildet for å forstørre.

En rapport som kom i fjor av professor Simon Chadwick, leder av Centre of International Business of Sport i Coventry, i regi av MasterCard, anslo at seieren i fjorårets finale i Moskva var verdt hele 833 millioner kroner. I 2007 anslo han at vinneren av finalen mellom Liverpool og AC Milan kom til å tjene vel 657 millioner på seieren.

Legger man til en tilsvarende vekst kan sortien ha kostet den engelske fotballklubben en milliard kroner.

Les mer: Her redder han en milliard

For eksempel sikret den regjerende mesteren fra Manchester seg over 100 millioner fra Saudi-Arabia kun få måneder etter at finalen var over. Champions League-vinneren signerte da en femårig avtale med Saudi Telecom, Saudi-Arabias største teleselskap.

Les også: Milliardfest for fotballen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Daniel Hambury

Kontrakten skal være verdt over 10 millioner pund, noe som visstnok er den største samarbeidsavtalen som ikke dreier seg om skjortesponsorat i britisk fotball.

Les mer: Rekordavtale for Ronaldo & co.

Byen håver inn
Men det er ikke bare de involverte klubbene som tjener på seieren. Også hjembyene får økonomiske innsprøytninger i form av økt turisme og andre synergieffekter.

Etter at fotballaget Liverpool vant Champions League i 2005 fikk byen med samme navn ekstrainntekter i størrelsesorden 580 millioner kroner, mens byen Porto fikk litt over 100 millioner kroner da FC Porto vant i 2004.

Les også: Spilte om milliarder

DE TI MEST VERDIFULLE KLUBBENE:
1. Manchester United - 12,47 mrd. kr.
2. Real Madrid - 9,02 mrd. kr.
3. Arsenal - 8,00 mrd. kr.
4. Bayern München - 7,40 mrd. kr.
5. Liverpool - 6,73 mrd. kr.
6. AC Milan - 6,60 mrd. kr.
7. Barcelona - 6,40 mrd. kr.
8. Chelsea - 5,33 mrd. kr.
9. Juventus - 4,00 mrd. kr.
10. Schalke 04 - 3,40 mrd. kr.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag