*Nettavisen* Økonomi.

Kan ta NRK-gebyr til Stortinget

Frp vurderer å ta opp NRKs purregebyr i Stortinget nok en gang.

04.03.08 11:33

Fremskrittspartiets skatte- og avgiftspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter sier til NA24 Propaganda at partiet nok en gang vurderer å fremme forslag om at staten ikke kan ta gebyrer som er langt høyere enn hva private bedrifter har lov til.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

NA24 kunne i helgen fortelle at NRK får inn nesten 80 millioner i ekstra inntekter i form av et purregebyr på mer enn 150 kroner. Private bedrifter må forholde seg til at maksimalt førstegangs purregebyr er satt til 57 kroner i forskriften til inkassoloven. Stortinget har bestemt at NRK kan ta 15 prosent av fakturasummen i purregebyr ved for sen betaling.

Hagesæther sier partiet tidligere har tatt opp de høye gebyrene til blant annet NRK og Statens lånekasse i Stortinget, men at de da ikke fikk gjennomslag for sitt forslag.

- Rammer de med dårlig råd
Hagesæther sier staten rammer de fattigste hardest.

- Selvfølgelig er det sikkert mange som ikke betaler i tide på grunn av slurv, men en betydelig del av dem som ikke betaler på tiden gjør det fordi de har en presset likviditet. Da blir det helt feil at det er staten som er den tøffeste kreditoren som slenger på de høyeste gebyrene. Vi mener det er lite solidarisk og kan ikke forstå hvorfor det skal koste staten mer å drive inn penger enn det staten har bestemt at det koster for private, sier Hagesæther.

Tatt opp i Stortinget
Så sent som i fjor tok Fremskrittspartiet opp gebyrpraksisen i Stortinget.

I partiets forslag til Stortinget heter det: «Stortinget ber Regjeringen i neste års statsbudsjett fremme forslag om vanlige forretningsmessige innkrevingsrutiner for NRK-lisensen».

Forslaget fikk ikke gjennomslag, men Hagesæther sier de vurderer å fremme forslaget på nytt.

- Vi kan ikke se at det skal koste staten mer å kreve inn penger, da får vi eventuelt se hvilke metoder de arbeider etter. Det er ingen logikk i det, og vi skjønner ikke hvorfor disse statlige foretakene skal få særfordeler, sier Hagesæther.

Han mener praksisen rimer dårlig med Kristin Halvorsens signaler om at statlige gebyrer i økende grad skal reflektere den faktiske kostnaden.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.