NA24.no

Kanal på kniveggen

Sist oppdatert:
Fins det noen langsiktig lønnsomhet i Kanal 24? Hittil har den bare vært langsiktig ulønnsom.

(Kommentar NA24): Kanal 24 er på en underlig måte i ferd med å bli satt i spill, etter at den nyslåtte TV 2-sjef Alf Hildrum klart har signalisert at han vil selge. Hildrum var styreleder i TV 2 da kanalen ble kjøpt mot slutten av fjoråret. Og ingen har på noe tidspunkt vært ukjent med at radiokanalen fortsatt er et pengesluk for eierne.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Klare tegn på en utvikling mot styrt nedleggelse, med andre ord. Så er det bare det, da, at Kanal 24 faktisk har en viss framgang. I det siste halve året har ikke bare antall lyttere steget, men også den tiden de bruker på å høre på kanalen. Slikt kan på sikt generere større annonseinntekter, hvilket jo er hva hele faderullan dreier seg om. Kanal 24 tjener ikke penger på at flere hører på dem.

Begeistring
Derfor vil ikke eierne signalisere noen nedleggelse. For kanskje er kanalen liv laga – på sikt. Det spørsmålet som umiddelbart melder seg er imidlertid om ikke radiokanalen burde gjort en bedre jobb fra begynnelsen av. Kanal 24 startet under et stort halloi. En blussende begeistret kulturminister, Valgerd Svarstad Haugland, kom løpende med den riksdekkende konsesjonen. Det var distrikts- og regionaviser på eiersiden, og det lå nærmest en slags nasjonalkristen stråleglans over hele oppstarten.

Dessuten satset kanalen på profilerte radiofjes og sikkert også på høye lønninger. Her skulle det vært utvist større nøkternhet. Og framfor alt skyndte P4 og dens sjef Kalle Lisberg seg med å tette igjen «hullet» før Kanal 24 kom på lufta. Det gjorde ikke bildet noe bedre at kanalen siktet seg inn mot 32 år gamle kvinner, eller hva det var. I hvert fall satset de på et altfor snevert lyttersegment.

Jobber bedre
Men tingene må sees over tid. Og i dag jobber Kanal 24 bedre enn før. Kanalens klubbleder påpekte overfor NA24 Propaganda tidligere i høst at de ikke har behov for eiere som ikke er interessert i kanalen. Han bør derfor håpe at TV 2 og Alf Hildrum ikke selger til P4. Der sitter fortsatt Kalle Lisberg, og han er en smart jævel. Jeg kan ikke skjønne at han har noe behov for å opprettholde kanalen – med mindre det blir kanal 4-2-4, et spillesystem fotballen har sluttet med for lengst. Kjøper P4 Kanal 24, kan de spare seg å snakke om mangfold i eteren.

Det meste synes å være opp til TV 2 og dets styre. Det slår meg at Alf Hildrum nå er mer opptatt av å tjene penger enn å bruke dem. Dessuten mottar han ikke lenger pressestøtte.

Men om Kanal 24 noen gang blir lønnsom? Tja, den som lytter, får høre.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24. Han har jobbet nærmere 30 år i pressen, hvorav flere år i Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere