*Nettavisen* Økonomi.

Kaos i harddisk-markedet

Foto: Macs Peter (Shutterstock)

Usikkerheten råder og prisene skyter i været, opptil 300 prosent.

30.10.11 15:26

Harddisker er i ferd med å bli mangelvare. Halve verdens produksjonskapasitet står bokstavelig talt under vann grunnet monsumflommen i Thailand.

Det råder stor usikkerhet i det norske markedet om konsekvensene, både for leveranser av harddisker, og som et resultat også pc-er.

- Vi har merket at tilgjengeligheten har blitt veldig dårlig og prisene har gått kraftig opp, sier innkjøpsdirektør i Komplett Frode Hammer til digi.no.

Dobling
- Det varierer veldig fra disk til disk og avhenger av produsenten, men prishoppet så langt er i størrelsesorden 100 - 300 prosent. Tyngden ligger nær en dobling, sier Hammer til avisen.

Han mener prisene ikke har satt seg ennå, og tror de kan stige ytterligere.

Stoppet produksjon
Western Digital og Toshiba har som kjent stoppet all produksjon i Thailand, der de produserer over halvparten av harddiskene sine. Seagate har kommet bedre ut, men også de er rammet fordi selskapet Nidec, som lager motoren i diskene deres, har fått sterkt nedsatt kapasitet etter flommen.

- Foreløpig er indikasjonene så sprikende at det er vanskelig å si noe konkret om dette, sier innkjøpsdirektør Hammer i Komplett til digi.no.

- Det er en veldig uavklart situasjon. Lenovo som vi jobber tett med forventer vanskeligheter med å levere harddisker fra midten av november. Det blir begrenset kapasitet i hvert fall ut første kvartal 2012, sier Erik Bakkejord i IT-driftsselskapet Intility, som leverer to-tre tusen pc-er årlig til SMB-markedet til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.