NA24.no

Kina blokkerer YouTube

Sist oppdatert:
Problemene i Tibet får myndighetene til å nekte tilgang til det populære nettstedet.

Denne søndagen har kinesiske myndigheter blokkert innbyggerne i landet adgang til det populære nettstedet YouTube.com. Det melder Associated Press.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

YouTube er en side der hvem som helst kan legge ut videoer, og nettopp denne friheten passer seg dårlig for styresmaktene i Kina, akkurat nå.

Protestvideoer
Det er videoer fra protestene i Tibet som har fått myndighetene til å gå til dette drastiske steget. Forskjellige nyhetsbyråers reportasjer fra fjellområdet har funnet veien til nettstedet, og er blant de mest sette videoene. For eksempel er Channel 4 News’ reportasje, «Største Tibet-protest på 20 år», den nest mest sette videoen, med langt over 100.000 visninger.

Mange mennesker har død i forbindelse med protestene i den tibetanske hovedstaden Lhasa. Hvor mange kommer an på kilden.

Styresmaktene prøver å kontrollere informasjonen om demonstrasjonene, og trumfe gjennom sin vinkling overfor innbyggerne i landet. Kinesiske brukere som prøver å komme inn på YouTube vil kun møte en blank skjerm.

Blokkerer jevnlig
Dette er ikke første gangen en side blir blokkert. Utenlandske nyhets- og menneskerettighetssider blir blokkert alt ettersom hva de skriver.

Kinesiske myndigheter skjønner viktigheten av internett, og oppfordrer til bruk i utdannings- og forretningsøyemed. Samtidig har de opprettet en rekke filter for å blokkere adgangen til materiale som anses som myndighetsfiendtlig eller pornografisk.

Avtale med Google
Kina har blant annet gjort en avtale med søkemotorgiganten Google, som har laget en sensurert versjon av søketjenesten sin spesielt tilpasset kommunistregimet.

Den 30. januar innførte styresmaktene strengere regler for internettvideoer. Kun statseide selskaper fikk tillatelse til å sette ut videoer på nettet. Dette ble riktignok moderert noe: De private selskapene som allerede drev med dette skulle få fortsette, for ikke å ødelegge for bransjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere