NA24.no

Kjenner seg ikke igjen

Forsvaret mener beskyldningene om mediesensur er direkte urettferdig.

Torsdag meldte Klassekampen at en rekke aviser ukritisk hadde publisert stoff produsert og av Forsvarets egne presse- og informasjonsoffiserer om forholdene i Afghanistan.

NA24 - din næringslivsavis

Kjenner seg ikke igjen
I kjølvannet av dette har debatten om Forsvarets åpenhet kommet opp. En rekke medier har tatt opp problemstillingen om at Forsvaret ved å tilby stoff skrevet av dem selv driver sensur av informasjonen rundt Forsvarets operasjoner, og at de maler ett rosenrødt bilde av situasjonen.

- Finnes ikke problemer i Afghanistan

Presse- og informasjonsoffiser (PiO) Lars Magne Hovtun for de norske styrkene i Afghanistan kjenner seg ikke igjen i dette, og føler at beskyldningene er urettferdige.

- Jeg kjenner meg over hode ikke igjen i dette. Vi ønsker å være så åpne som over hode mulig.
Alle norske journalister er velkommende ned hit til oss og de skal få innsyn i omtrent hva de vil. Rollen min her nede er å være en tilrettelegger for media, og ikke sensur slik enkelte medier mener vi driver med, sier Lars Magne Hovtun til NA24.

Han forklarer at når norske journalister kommer på besøk er det standard prosedyre å gi dem en full brief om situasjonen i omårdet. Briefen er basert på gradert informasjon, men Forsvaret ønsker en mest mulig riktig rapportering i mediene og letter derfor på sløret.

- I min halvårsperiode her nede har vi opplevde en rekke kriser. Blant annet den finske soldaten som ble drept, bombene i Meymaneh, og den norske soldaten som ble skutt. I alle disse situasjonene har vi strukket oss så langt det lar seg gjøre, og jeg tror hvilken som helst journalist som har dekket disse episodene vil si at informasjonen har vært god, sier Hovtun.

Hovtun forklarer at hovedtyngden av materialet de sender til Norske medier er bilder, mens artikler bare er en mindre andel.

- Forsvaret har gjort en gal ting, og det er at vi har vært slepphendte med at et par saker har vært for like. Men vi vil fortsette å tilby norske medier saker og bilder fra våre internasjonale operasjoner,og det vet jeg at norske redaktører vil sette pris på, sier han.

Upåklagelig åpenhet
NRK veteran Hans-Wilhelm Steinfeld har dekket en rekke kriger og kriser i flere misjonsområder verden over, og mener nå at Forsvaret anno 2007 gjør en svært god jobb på informasjonsbiten.

- Siden Balkan har Forsvaret åpnet seg mer og mer opp for media. I dag syntes jeg åpenheten blant de norske styrkene er upåklagelig. Det eneste jeg reagerer på er hemmelighetskremmeriet rundt de norske spesialstyrkene, sier mangeårige krigs- og utenrikssreporter Hans-Wilhelm Steinfeld i NRK til NA24 Propaganda.

Han mener dette sløret av hemmelighetskremmeriet som omsvøper denne styrken ikke hører hjemme i dagens åpne samfunn.

- Jeg tror Forsvaret overvurderer betydningen av det gammel etterretningsprinsippet on a need-to-konw basis. Når selv ikke den norske øverste ledelsen i ISAF ikke kjenner til hva de driver med da er det noe galt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere