NA24.no

Kjoleri og journalistikk

Sist oppdatert:
Journalister fremmer politikerforakten, mener Familie og Mediers kommentator.

DEBATT (NA24): Politikerforakt er ikke noe nytt. Vi vet at personer som styrer står laglig til for hugg under lunsjpraten og ellers der man utveksler meninger. Stikker du nesen fram må du regne med at noen snyter den. Det er enhver borgers rett å kunne anklage statsledelsen for idioti og inkompetanse. Men politikerforakt er farlig, fordi den kan føre til at folk ikke lenger gidder å gå til valgurnene.

Måten politikere framstilles på i mediene i dag kan føre til at folk mister respekten for sine folkevalgte. Årsaken er det journalistiske virkemidlet «vinkling». Når en journalist skal presentere en sak henter han opp noe som kan invitere leseren videre med i saken. Karita Bekkemellems ønske om å diskutere statsråders utgifter i forbindelse med representasjon blir til «Karita ber om kjolepenger», ledsaget av flere bilder av en festkledd statsråd.

Mediene er utrolig viktige når det gjelder å forme folks meninger. Her blir statsråden framstilt som en havesyk partyløve som ikke gjør annet en å feste rundt, og som nå skriker etter mer penger.

Ikke vet jeg hvordan statsrådenes økonomiske situasjon er eller burde være. Men jeg ser helt tydelig at dagens journalistikk gjør det utrolig vanskelig å kommunisere et budskap. En risikerer å bli latterliggjort, misforstått eller vinklet så spisst at det skytes langt over mål. Dette er noe Bekkemellem selv påpeker i samme sak. Hun sier at politikere er redd for å ta opp saker som gjelder deres egne vilkår, i frykt for å bli mobbet av VG og Dagbladet.

Jeg tror mediene er med på å fremme unødvendig politikerforakt ved å framstille saker på denne måten. Så er det kanskje heller ikke så rart at det brukes penger på medietrening og informasjonssjefer?

Eivind Algrøy

redaktør i Familie & Medier
Kristent Medieforum

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere