*Nettavisen* Økonomi.

Klinker til mot «statlig PR-tyranni»

- Aftenposten er statens kjæledegge, raser Klassekampen-redaktør.

04.03.08 14:15

I tirsdagens papiravis har Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen ryddet to fulle spalter - og fyrer av en bredside mot departementenes informasjonsstrategi. Bakgrunnen er at Braanen mener staten bevisst planter store nasjonale saker i «sine» favorittmedier.

- De to spaltene jeg ryddet ut i dagens avis, var egentlig avsatt en artikkel om mannspanelet. Men da Aftenposten hadde svær sak om mannspanelets innstilling i går, samme dag som innstillingen skulle presenteres for resten av Presse-Norge, røyk sikringen i huet mitt, sier Braanen til Nettavisen.

Vil ikke ha smulene
Han mener departementenes informasjonsavdelinger bevisst plasserer ut saker i enkeltmedier, og at særlig Aftenposten er blitt «statens kjæledegge».

- Sånn kan vi ikke ha det, det må kunne forventes at staten klarer å behandle mediene likt. Hva er vitsen med å presentere en rapport for pressekorpset på mandag, når departementets informasjonstyranni sørger for at Aftenposten eller VG får tilgang til hele innstillingen flere dager i forveien slik at de kan trykke innholdet samme dag som resten av pressen får tilgang? Det er jo meningsløst. Men det skjer gang på gang, og det kan vi dokumentere, sier Klassekampen-redaktøren.

- Det virker som om statens infomedarbeidere tror resten av pressen er en gjeng idioter som nøyer oss med smulene. Nei takk! tordner Braanen.

Lar seg bruke?
Redaktøren er bekymret over det han mener er en utvikling der departementene har valgt seg et knippe yndlingsmedier og -journalister.

- Når de velger å plassere ut saker av allmenn interesse i enkeltmedier, kan vi jo spekulere i om dette skyldes at myndighetene ønsker seg en spesiell vinkling på saken. Pressefolk som blir tildelt «eksklusive» saker, føler ofte et press for å presentere saken slik budbringere ønsker. Dette er en ond spiral som vil redusere muligheten for kritisk og uavhengig journalistikk, sier Braanen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.