NA24.no

Økokrim stanser Popcorn Time


STENGES: Økokrim har tatt beslag i det norske domenet til popcorn-time.
STENGES: Økokrim har tatt beslag i det norske domenet til popcorn-time. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tar beslag i det norske domenet til filmdelingstjensten.

Økokrim mistenker at domenet benyttes til straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven paragraf 2, som gir rettighetshaver enerett til å råde over åndsverk.

- Vi ønsker med dette å sende et signal i forhold til bruken av denne nettsiden, sier politiadvokat i Økokrim Maria Bache Dahl til Nettavisen.

– Ulovlig fildeling av opphavsrett-beskyttet materiale på internett utgjør et alvorlig samfunnsproblem. Opphavsretten bidrar til å sikre utøvende kunstnere økonomisk utbytte av sin skapende virksomhet, noe som igjen er viktig for åndsproduksjon, innovasjon og kunstnerisk utvikling, skriver Økokrim i en pressemelding.

Mangler samtykke

Tilgjengeliggjøring på internett uten samtykke fra rettighetshaverne krenker opphavsretten, påpeker Økokrim.

– Det norske domenet popcorn-time.no utgjør, etter Økokrims syn, en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling, fortsetter meldingen.

Fildelingstjenesten Popcorn Time gjør tilgjengelig for allmennheten et stort antall filmer og TV-serier. I all hovedsak er filmene og TV-seriene lagt ut på internett uten rettighetshavers samtykke.

De som allerede har lastet ned popcorn-time-applikasjonen vill teknisk sett neppe berøres av beslaget i det norske domenet popcorn-time.no, sier Bache Dahl.

Les også: Norske nettleverandører må blokkere flere titalls nettsider

– Det norske domenet popcorn-time.no bidrar til tilgjengeliggjøringen ved å lenke til andre domener hvor nødvendig programvare kan lastes ned. I tillegg tilbyr det norske domenet popcorn-time.no informasjon, brukerveiledninger og nyhetsoppdateringer, skriver Økokrim.

- Vi sikter på inndragning og at domenet overføres til oss, sier Bache Dahl.

Politiadvokaten opplyser at beslaget vil opprettholdes fra påtalemyndighetens side inntil saken er endelig avgjort, for eksempel ved en straffesak eller inndragningssak, eller til retten bestemmer at beslaget skal heves.

Ingen siktet eller pågrepet

- For øyeblikket er ingen siktet eller pågrepet. Vi vet ikke hvilken nasjon de som står bak dette har, men vi tar sikte på avklare det i etterforskningen, opplyser Bache Dahl.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere