*Nettavisen* Økonomi.

Konflikt-symbolet Tom Nordlie

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Haakon B. Schrøder tar for seg den omstridte fotballtreneren.

05.01.10 16:00

(NA24-Leserinnlegg):Ingen har i norsk moderne tid trent så mange fotballklubber som Tom Nordlie. Fra å være både frisk og kontroversiell er han nå blitt selve symbolet på ubehag og konflikt, og trener-nekrologen er en sluttpakke unna. Medieyndlingen Tom Nordlie vil bli mer ettertraktet enn treneren Tom Nordlie.

I 2005 fikk Nordlie Kniksen-prisen som beste trener, den gang for sin trenerfilosofi i Start med sølv som resultat. Siden heder og ære i 2005 har Nordlie hatt sine oppturer og nedturer. Etter å ha fulgt Nordlie gjennom snart 20 år fra sidelinjen kan det være betimelig å reise spørsmålet om han er den perfekte trener.

Team bygges gjennom god kommunikasjon. Over tid har ikke Nordlie maktet å bygge sterke og varige team, og det har vært mer regelen enn unntaket at han sleiver i kommunikasjonen.

Han legger seg gjerne ut med egne spillere, andre trenere, administrasjoner og støtteapparater. Paradoksalt nok er Nordlie likevel den treneren som har mest erfaring i å bli beilet på, og den treneren som har mest erfaring i å høre hurraropene når han endelig forlater en klubb, selv om tiden har vært kort.

I et sivilisert samfunn må man kunne kreve mer enn å drive frem fysisk aktivitet og enkel psykologisk innsikt for å være topptrener. Når man tildeles en posisjon høyeste nivå er man også en rollefigur, og det krever en profesjonell adferd i alle ledd. Som tilskuer har jeg betraktet Nordlie, og det kan være underholdende å se og høre ham, og samtidig så lykkelig over ikke være en av hans undersåtter, fiende eller kollega. Det sies at Tom Nordlie byr på seg selv, men invitten er ofte negativ ladet og da blir det ikke riktig å bruke begrepet å by på seg selv.

Snart skrives nekrologen over Tom Nordlie. Den kan umulig inneholde for mange superlativer. Litt lykke har det vært, men konfliktene er det som vil sitte igjen i opinionen. Ingen oppegående klubber vil de neste ti årene be om hans trenertjenester. Det å velge bort Tom Nordlie vil således være et verdivalg.

Som mediemann har han en del å gå på. Som ekspertkommentator har han tidligere vist analytiske evner, og ispedd noen punchlinere kan det bli god underholdning som ikke har andre konsekvenser enn seere som kan fryde eller irritere seg over spissformuleringene. Treneren Tom Nordlie ligger på dødsleiet. Snart kan vi kanskje glede oss over en ny fargeklatt på innsiden av media. Det finnes alltid et marked, selv for dårlige trenere.

Haakon B. Schrøder
Medierådgiver, Playground

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.