Kredittilsynet langer ut mot NRK

Bjørn Skogstad Aamo, Kredittilsynet

Bjørn Skogstad Aamo, Kredittilsynet Foto: Falch, Knut (Scanpix)

- Det er klart at det er mer spennende å dra til Cayman Island enn til Brynseng, tordner tilsynet.

14.10.09 16:02

Kredittilsynet går til det uvanlige skrittet å sende ut en pressemelding i forbindelse med et tv-program.

- Det er fordi det er et maktmisbruk fra denne brennpunktredaksjonens side når de får opplysninger om at filialen har konsesjon fra det norske finansdepartementet. Vi har regelmessig tilsyn av filialen på samme måte som de amerikanske myndighetene, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet til NA24 Propaganda.

- Fikk inntrykk av at det var ulovlig
I dokumentarprogrammet Brennpunkt, som ble sendt i går på NRK1, kjørte Brennpunkt-journalisten DnB Nors kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen på bankens engasjement i skatteparadiset Cayman Island.

Kredittilsynet melder at de mener DnB Nor er utsatt for et overtramp.

- Det er klart at det er mer spennende å dra til Cayman Island enn til Brynseng, sier Skogstad Aamo til NA24 Propaganda med klar henvisning til Kredittilsynets hovedkontor i Oslo.

«Til tross for at Brennpunkt hadde fått bekreftelse fra Kredittilsynet på at DnB Nor har tillatelse til å ha filial på Cayman Island, ble ikke dette nevnt i programmet, og det ble i stedet skapt et inntrykk av at virksomheten nærmest er ulovlig», skriver tilsynet.

- Det har noe med et forsøk på å oppdra journalister som skal dekke finansmarkedet at de må forsøke fortelle sannheten, sier Aamo til NA24 Propaganda.

Fikk informasjon i god tid
Programmet skal ha fått informasjonen fra tilsynet i god tid før programmet.

«Tirsdag formiddag, i god tid før sending, fikk Brennpunkt-redaksjonen i NRK informasjon fra Kredittilsynet om at DnB NOR (daværende DnC) fra 1987 har hatt offentlig konsesjon fra Finansdepartementet til å ha en filial på Cayman Island. Filialen drives som en del av New York-filialen og har ingen direkte kunder utenom kundene fra DnB NOR-filialen i New York. Den brukes til å gi renter på kortsiktige innskudd fra bankens forretningskunder i New York. Dette har ingenting med skatteomgåelse å gjøre, men skyldes at amerikanske regler ikke tillater at det gis renter på kortsiktige pengeinnskudd, slik det er vanlig i Europa. De fleste banker i New York har derfor innrettet seg med en filial der en kan yte slik service overfor sine kunder. Både Kredittilsynet, og lokale og føderale tilsynsmyndigheter får regelmessig innsyn i denne virksomheten som ledd i sitt tilsyn med New York-filialen.»

Tilsynet konkluderer med at det verken for amerikanske eller norske finansmyndigheter har vært noe tvilsomt knyttet til denne filialen.

«Det er beklagelig at NRK Brennpunkt sender et program uten å opplyse om dette, selv etter at de hadde mottatt informasjonen om at DnB NOR har konsesjon for slik filial, heter det i meldingen.»

- Dette var useriøst
Bjørn Skogstad Aamo forteller at de ga «Brennpunkt» et klart svar på de forespørselene redaksjonen kom med..

- Vi fikk en henvendelse på mandag og de fikk konsesjonsbrevet fra 1987 tirsdag morgen. De får informasjonen som ville gitt et mer balansert bilde, sier Skogstad Aamo til NA24 Propaganda.

Her kan du se innslaget på NRKs nettsider

Hva synes du om at det er NRK som gjør overtrampene?

- Vi ville reagert også på andre. NRK oppfattes jo i andre sammenhenger som en seriøs kanal, sier han.

- Sier du nå at dette ikke var seriøst fra Brennpunkt sin side?

- Dette var useriøst, svarer Skogstad Aamo til NA24 Propaganda.

Han reagerer på at innslaget fremstilte at DnB Nor forsøkte å hemmeligholde informasjon om at Norges største bank er på Cayman Island bare fordi de ikke opplyser om det på nettsidene sine eller i årsrapporten.

- Har dere tidligere refset media på denne måten?

- Vi har rettet på feil som har kommet frem, sier sjefen for Kredittilsynet.

Veldig uvanlig
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til NA24 Propaganda at det meget uvanlig at Kredittilsynet sender ut en melding som denne.

- Det å kunne være korrekt er en helt sentral bestemmelse i journalistikken, sier han, og mener å utelate informasjon er meget kritikkverdig hvis dette stemmer.

Han uttaler på prinsipielt grunnlag at ingen journalist kan utelate viktig informasjon selv om det gjør saken mindre dramatisk.

Tilbakeviser kritikken
Brennpunkt-sjef Vibeke Haug mener kritikken fra Kredittilsynet ikke holder mål.

- Vi fikk ikke informasjon i god tid, som Kredittilsynet skriver i pressemeldingen. Vi har i flere uker forsøkt å få informasjon fra Kredittilsynet uten å få noe svar. Så kommer de med dette samme dag som programmet skal på luften. Det er lovlig sent for oss som ikke sender direkte. DnB Nor har visst siden juni at vi har vært interessert i denne informasjonen, men har ikke gitt oss noe utenom det vi viste i programmet, sier Haug til NA24 Propaganda.

Hun sier de aldri har beskyldt DnB Nor for skattejuks, selv om de har filial i et såkalt skatteparadis

- Hvis vi hadde fått informasjon som gjorde at det vi skulle publisere var feil, ville vi tatt det med i sendingen. Vi vurderte at reportasjen ikke inneholdt feil, sett i lys av denne siste informasjonen og publiserte da som planlagt. Vi la ut informasjonen fra kredittilsynet ganske umiddelbart på våre nettsider, og før Brennpunkt var på lufta. Det ble også lagt ut på nrk.no.nyheter, sier Haug.

Les mer her: Brennpunkt tilbakeviser kritikken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.