*Nettavisen* Økonomi.

Krever 3,5 millioner av Åsne Seierstad - saksøker Norge

Foto: Scanpix/Paul Weaver

Åsne Seierstads bokhandler nekter å gi seg.

11.09.13 18:52

Forfatter Åsne Seierstad har opplevd en eventyrlig økonomisk suksess med «Bokhandleren i Kabul».

Boken lå på topp på The New York Times' bestselgerliste i 41 uker i strekk. Etter boken gikk den omtalte bokhandleren til søksmål mot forfatteren.

Han mener flere avsnitt i boken har satt ham og hans familie i fare.

I tingretten ble bokhandlerens kone tilkjent erstatning. Saken ble så anket til lagmannsretten, der hun tapte. Etter det ble den igjen anket, denne gang til Høyesterett, som svarte med at de ikke ville ta den opp.

Shah Mohammed Rais og hans familie nektet imidlertid å gi seg med det.

Klarte ikke å stille økonomisk sikkerhet

De ønsker en ny runde i rettsapparatet, men saken ble avvist av tingretten fordi familien ikke klarte stille økonomisk sikkerhet, som i denne saken er 800.000 kroner. Alle som ikke bor i Norge må etter gjeldende regler stille sikkert for sakens omkostninger, om det kreves - noe Åsne Seierstad gjør.

Lagmannsretten på sin side har opprettholdt avvisningen, og Høyesterett har igjen nektet å behandle anken.

Det at bokhandleren må stille midler han ikke har tilgjengelig for å få ført saken videre, har gjort at han og familie nå velger å klage Norge inn for inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Dersom bokhandleren vinner fram her betyr det at han kan få saken mot Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm gjenopptatt.

- Etter hva jeg kan se har en slik sak aldri vært prøvet for menneskerettighetsdomstolen før. Dersom vi vinner fram vil norsk lov bli satt til side slik at det vil kunne føre til en lovendring. Denne saken er unik i sitt slag, sier advokat Per Danielsen, til Nettavisen.

- Urimelig

Danielsen, som representerer familien Rais, mener Seierstad sitt krav er urimelig.

- Åsne Seierstad har tjent rundt 25 millioner kroner på sin bok på bekostning av bokhandler Shah Mohammed Rais og hans familie. Nordens rikeste og største forlag, Cappelen Damm, burde heller ikke krevet det som for dem er småpenger, men som en afghaner aldri ville klare betale, sier han.

- Årslønnen i Afghanistan er for de fleste på rundt 5.500 kroner. Skulle en vanlig afghaner skaffet 800.000 kroner, måtte han arbeidet i 145 år uten å bruke en eneste krone på seg selv til mat og klær. Cappelen Damm har til sammenligning milliardomsetning, fortsetter Danielsen.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist her!

Han mener pengekravet til Åsne Seierstad i strid med alminnelig rettsfølelse og folkeskikk.

- Hun føyer nå spott til skade. Hun har så langt ikke tilbudt familien Rais en eneste krone etter å ha utnyttet dem og misbrukt deres gjestfrihet. Hun er tydeligvis redd for å tape saken mot bokhandleren og hans familie, sier advokaten.

Kravet i stevningen var på rundt tre og en halv million kroner.

- Stikker av fra regningen

Det er advokat Cato Schiøtz som representerer forfatteren og forlaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NTB Scanpix

- De har ennå ikke vunnet i en rettskraftig avgjørelse. Her er forholdet at norsk lov kommer til anvendelse. Det er slik at man skal stille sikkerhet. Det har tingretten, lagmannsretten og Høyesterett slått fast. I denne saken er det også svært viktig ettersom de gang på gang har stukket fra regningen og ikke gitt en begrunnelse på hvorfor, sier advokat Cato Schiøtz, til Nettavisen.

Advokat Per Danielsen er ikke helt enig. Han mener begge parter har vunnet og tapt.

- Seierstad prøvde å kreve sikkerhet også fra bokhandlerens kone Suraia Rais, men det tapte hun rettskraftig. Det er riktig at familien ikke har råd til å betale norske kostnader uten hjelp fra Menneskerettighetsdomstolen, sier han.

Nettavisen har vært i kontakt med Åsne Seierstad, som henviser til sin advokat Cato Schiøtz.

Nettavisen har vært i kontakt med Regjeringsadvokaten som ikke kan si noe om sake,n før den eventuelt blir tatt opp og behandlet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Normalt er saksbehandlingstiden på to til tre år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag