NA24.no

Krever sikkerhet fra bokhandlerens kone

Sist oppdatert:
Cappelen krever at kona til bokhandler Mohammed Rais stiller med en halv million før rettssaken.

- Jeg synes kravet er frekt og det Cappelen gjør nå er å spytte på familien, sier Suraia Rais advokat Per Danielsen til NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Familien søker erstatning for den skaden de mener er påført dem ved utgivelsen av Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul».

- Har tjent 25 millioner
- Åsne Seierstad har tjent rundt 25 millioner kroner på å skrive uriktige opplysninger om familien i sin bok. Nå krever hun og Cappelen at Suraia Rais skal komme opp med 500.000 kroner for i det hele tatt å få prøvd sin sak for retten. Suraia Rais har selvsagt ikke så mye penger, der hun sitter med tre mindreårige barn, sier Danielsen.

Retten skal ta stilling til kravet om sikkerhet i løpet av de nærmeste dagene. Hvis Cappelen vinner fram med sitt krav om sikkerhet mener Danielsen hele saken vil falle bort.

- Hun har ikke pengene og det virker som Cappelens eneste hensikt med dette er å bli kvitt en sak som er belastende for dem, sier Danielsen.

Vil kunne kreve alt
Hvis saken kommer opp for retten skal det i forkant av hovedforhandlingen avklares hvorvidt det er norsk eller afghanske erstatningspraksis som skal følges. Det kan få stor betydning for størrelsen på en eventuell erstatning.

- I Norge er det tradisjon for moderate erstatninger. I Afghanistan er det slik at man kan kreve hele fortjenesten i erstatning. I dette tilfellet vil det være hva Cappelen og Åsne Seierstad har tjent på boken. Så hvilken rett som skal gjelde, afghansk eller norsk, vil kunne ha stor betydning for størrelsen på erstatningsbeløpet. Det retten skal bestemme er hvorvidt det er loven i saksøktes eller saksøkers land som skal gjelde, det er ikke gitt at det skal være norsk lovgivning som skal gjelde selv om saken går i Norge. Vi vil innstille på at det er afghanske regler som skal gjelde, sier Danielsen.

- Leker ikke den leken
Forlegger Anders Heger i Cappelen Damm er lite lysten på å kommentere.

- Dette er å forhåndsprosedere en sak i mediene. Jeg leker ikke den leken, sier Heger til NA24 Propaganda.

I juni innkalte advokat Danielsen til pressekonferanse for å få offentliggjøre at Suraia Rais ville kreve Seierstad for 25 millioner kroner.

Heger karakteriserte i den anledning utspillet som et useriøst advokatjippo.

– Dette minner mer om et pressejippo for å promotere Per Danielsen på bekostning av hans klienter. Jeg syns det er trist på familien Rais’ vegne, sa Heger ifølge NTB.

NA24 Propaganda har ikke lykkes med å fra/få tak i Cappelen Damms advokat Cato Schiøtz for kommentar i dag.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere