Kultursjefen i Arendal kommune, Linda Sætra, langer ut mot Agderposten etter å ha sett lørdagens forside av avisen.

I et innlegg på Facebook lørdag formiddag omtaler hun avisen som «lokal sladderpresse», og skriver at hun nå sier opp abonnementet på avisen.

«Deler et eksempel på dårlig behandling slik at alle nå kan få anledning til å tenke seg godt om før de takker ja til å bruke en ettermiddag på å stille opp for den lokale sladderpressen», skriver Sætre på Facebook lørdag.

Hun skriver videre at hun «sporty» stilte opp på en juleøltest i avisen, som altså ble forsidestoff lørdag. Under innlegget har hun lagt ved et bilde av Agderpostens forside, som prydes av Sætra og sitatet «Den lukter litt som urin etter at du har spist puffet hvete».

- For dårlig

«Uhøytidelig test? Useriøs avis. Useriøs bruk av min tid. Jeg er ikke i nærheten av å se på det med et uhøytidelig og humoristisk blikk», skriver Sætra videre.

«Jeg sier herved opp mitt abonnement i Agderposten. Jeg har vært trofast og tålmodig lenge. Har vært fast kronikør i årevis - gratis! Har svart på alle spørsmål og holdt ut når de har vridd og vrengt på mine og andres saker. Har vært både seriøs og sporty. Har tenkt at lokalpressen er viktig å følge med på og støtte. Har ingenting imot faglig kritikk og krasse undersøkende journalister. Men dette er bare for dårlig, Agderposten.»

Hun får støtte i kommentarfeltet, og flere skriver også at de gjør som henne og sier opp abonnementet hos avisen.

Det var fagbladet Journalisten som omtalte Linda Sætras innlegg først.

Krever beklagelse på forsiden

Lørdag ettermiddag kom sjefredaktør i Agderposten, Øyvind Klausen, på banen med en beklagelse. Han skriver at han mener det var galt at hun ble trukket frem på den måten hun gjorde.

- Vi bommet på oppslaget på førstesiden i dag. Vi viet førstesiden til en uhøytidelig test av lokale juleøl. Men at DU ble trukket frem slik og med et slikt sitat som er tatt ut av sin sammenheng, så ble dette bare plumpt og smakløst, skriver Klausen.

Sætra var raskt ut med å svare sjefredaktøren:

- Jeg setter pris på at du poster beklagelsen her på veggen min. Og så forventer jeg at det også kommer en beklagelse fra Agderposten på første side i mandagens avis. Ikke som en liten notis gjemt inni avisen. Det har dere alt å vinne på nå.

- Så fint, Linda, jeg tar kontakt med deg. Og beklagelsen kommer også i papiravisen på mandag, svarer sjefredaktør Klausen.

Kultursjefen får kraftig skyts tilbake

At kultursjefen krever en beklagelse har ikke falt i god jord hos enkelte journalister i Agderposten. I et internt innlegg som Nettavisen har fått se går en journalist i avisen hardt ut mot kultursjefen.

Facebook-post
Facebook-post

«Bør vi beklage? Ja, vi bør beklage at vi har en kultursjef som overhode ikke har forstått sin rolle, er uprofesjonell i forhold til sin omgang med media og mangler kunnskap om presse-etikk. Det bør vi beklage - og snarest anbefale henne et medietreningskurs hos et dertil egnet byrå».

Innlegget fortsetter slik:

«Men skal vi beklage førstesiden? Da må vi først tenke grundig gjennom hvilken praksis vi i så fall åpner for. Sætra er ikke feilsitert – i alle fall påstår hun ikke det. Sitatet er ikke tatt ut av sin sammenheng – hun testet øl og visste at det skulle brukes i en sak om øltesting».

«Det er ikke verken tendensiøst eller presse-etisk betenkelig å bruke det vi (vaktsjefen/redaktørene) mener er det beste poenget på førstesiden når vi har dekning for det i saken. OM det er det beste poenget er en vurderingssak – og en helt annen skål. Får Sætra sin beklagelse åpner vi opp for en praksis der vi i ytterste konsekvens må beklage at vi gjør jobben vår som lokalt mediehus. Vi skal være raske og rause til å beklage når vi tråkker over. Vi bør ikke beklage når en profesjonell kilde er «krenket».

Nettavisen har vært i kontakt med journalisten som har skrevet innlegget, men vedkommende vil ikke kommentere saken utover det som er skrevet.

- Jeg har skrevet det jeg mener på en intern Facebook-side for Agderposten-redaksjonen. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Innlegget har fått tommel opp av en rekke kolleger. Under posten skriver en kollega blant annet:

- Å avkreve en beklagelse fra noen andre for noe man selv har sagt, er i mine øyne en rimelig spesiell øvelse. Her har vi kultursjefen i fylkets største by, som man skulle anta var rimelig kjent hvordan presse og journalister jobber, som har vært med i juryen til en uhøytidelig juleøl-test. I kraft av å være i juryen uttaler Sætra at «Det lukter litt som urin etter at du har spist pugget hvete». Det blir hun sitert på - og det skulle bare mangle. Hus hun antok at hun ikke skulle bli sitert på et slikt utsagn, så må hun gå i seg selv.

- At sitatet havner på førstesiden kan diskuteres, drøftes og evalueres. Men at det skal beklages og unnskyldes offentlig er for meg uforståelig.

- Jeg har full frihet til å reagere

Kultursjefen i Arendal, Linda Sætre, utdyper overfor Nettavisen sin kritikk mot lokalavisen:

- Jeg hadde behov for å gi en tydelig reaksjon på en forside der jeg mener det ble vist lite fintfølelse og dårlig dømmekraft. Dette var en sammenheng hvor avisa selv hadde invitert meg, og jeg hadde vist velvilje ved å stille opp. I utgangspunktet skulle en tro at testing av lokalt juleøl ville være en hyggelig sak å stille opp for, sier hun.

Hun påpeker at sitatet står i teksten er riktig, men at det kommer helt ut av sammenheng på forsiden.

- De har full frihet til å gjøre det, og jeg har full frihet til å reagere, sier hun.

- At de deler informasjon med dere, får de stå for

Konfrontert med det interne innlegget fra avisens journalist, ønsker ikke Linda Sætra å kommentere saken ytterligere.

- Det får de ta med meg direkte, sier hun til Nettavisen.

- Hvordan oppleves en så krass kritikk fra avisens journalister i en intern kommentar?

- Som sagt, det vil jeg i så fall gjerne at de skal ta opp med meg direkte. At de velger å dele intern informasjon med dere, får de stå for. Jeg skal ha et møte med sjefsredaktøren neste uke, da tenker jeg at de vil kunne presentere hva de mener - annet enn det redaktøren allerede har sagt.

- Burde du ikke forstå din rolle bedre, og la en avis bruke sitater av deg som de vil?

- Som sagt har de full frihet til å trykke det de vil, men jeg har full frihet til å mene og reagere som jeg vil.

Sjefredaktøren: - Forventer forskjellige meninger

Nettavisen har vært i kontakt med sjefredaktør Klausen, som har gitt Sætra en beklagelse.

- Hvorfor beklaget du forsiden?

- Den beklagelsen står egentlig på egne ben. Vi skulle lage en uformell test med lokalt øl og forsiden og sitatet ble plumpt og smakløst. At hun reagerer på det kan man jo forstå, sier han.

Han bekrefter at det ikke dreier seg om en feilsitering, men mener det likevel var rett å beklage at sitatet ble dratt opp på forsiden.

- Hun er ikke feilsitert, men om hun burde skjønt at det kunne skje er ikke fullt så interessant. Det kan godt være at det er mange ulike meninger rundt dette, men jeg er sjefredaktør og det jeg sier om dette er avisens offisielle standpunkt. Jeg forventer at det er forskjellige meninger - dette er oppegående journalister, sier han.

I Facebook-innlegget skriver Linda Sætra at hun sier opp avisen, men hun påpeker overfor Nettavisen at hun ønsker en god jobbrelasjon til Agderposten fremover, og at hun setter pris på beklagelsen.

- Jeg synes det er veldig fint å ha fått en beklagelse av sjefredaktøren og mener det er på plass at jeg reagerte, sier hun.