NA24.no

Kutter NRK-inntekter

Sist oppdatert:
Giske barberer NRKs budsjett.

BERGEN (NA24 ): Kulturminister Trond Giske kutter NRKs annonseinntekter fra tekst-tv.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Det kommer frem i den nye stortingsmeldingen om kringkasting. Ifølge Giske er ikke disse inntektene en del av «allmennkringkasteroppdraget».

Samtidig skriver Giske at NRKs innholdsproduksjon i størst mulig utstrekning skal være tilgjengelig gratis for forbrukerne. Han åpner samtidig for at det skal være mulig å ta betalt for noe av innholdet.

Reglene for sponsorplakater endres ikke i denne omgang.

Departementet skriver blant annet følgende i meldingen:

* Annonser, ehandel og betalingstjenester som har som formål å generere overskudd for NRK skal ikke være en del av oppdraget.

* De overordnede kravene til NRKs allmennkringkastingstilbud utdypes og gis samme anvendelse både for tradisjonell programvirksomhet og nye medietjenester.

Årsaken til at NRK får fortsette med reklame på nettsidene og ikke på tekst-tv er oppfatningen til folket.

- Tekst-tv oppfattes som en del av tv-tilbudet. Det sendes til og med på samme signalet som fjernsynsbildene, dermed valgte vi å forby dette, sier kulturminister Trond Giske til NA24 Propaganda før presentasjonen.

Han sier på pressekonferansen at det ikke skal være reklame på nettet rettet mot barn. NRK skal heller ikke tilby SMS-tjenester mot barn.

- NRK skal ikke tilby overprisede sms-tjenester til barn, sier Giske.

I fremtiden kan også reklame på nettsidene til NRK bli forbudt, ettersom mediekonvergensen leder frem og grensene mellom mediekanalene viskes ut.

- Vi får se på det når det skjer, sier Giske.

Les mediemeldingen her.

- Overordnet i meldingen er det at vi skal sikre at også de kommersielle kanalene skal ha et godt inntektsgrunnlag, sa Giske på dagens pressekonferanse.

Vil ha flere allmennkringkastere
Han ønsker også i fremtiden å ha flere allmennkringkastere enn NRK.

- Vi mener det er flere muligheter til å opprettholde dette, selv om man ikke lenger kan lokke med et begrenset frekvensgode. Det er tre måter å gjøre det på, enten å forsøke å lovregulere det, gi en formidlingsplikt mot palss i det digitale bakkenettet, eller å styrke midlene til filmfondet slik at det blir interessant å lage produksjoner som ikke er kommersiellt interessante. Vi har ikke konkludert i dette spørsmålet, men arbeider videre etter de to siste modellene, sier Giske.

Han ønsker en opprydding i NRKs forskjellige forpliktelser og oppdrag til diskusjon. Neste uke sender departementet ut et forslag til en allmennkringkaster-plakat til høring.

- Vi ønsker en bred diskusjon, med innspill fra NRK og også de konkurrerende kanalene, sier Giske.

Inntektstap på fem millioner
Giske sier at inntektene fra reklame på tekst-tv de siste årene har ligget på fem millioner kroner.

- 95 prosent av inntektene til NRK kommer fra lisensinntektene. Dette er ikke noe stort inntektsbortfall, men det har kanskje vært en mulig finansiering for utvikling av nye tjenester, sier Giske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere