Landets ti største aviser har mistet 200 journalister - NRK har fått 120 flere

NRKs hovedkvarter på Marienlyst.

NRKs hovedkvarter på Marienlyst. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Godt over 200 årsverk har i løpet av de siste tre årene forsvunnet fra landets ti største avisredaksjoner, mens NRK har ansatt 120 flere i samme periode.


– Fryktelig mange av de yngste, med den beste digitale spisskompetansen slutter. I tillegg er det veldig mange av de eldste, med den lengste yrkeserfaringen og største kunnskapen, som slutter eller går av med tidlig pensjon. Selv om utdanningsnivået i norske redaksjoner aldri har vært høyere, så kan dette gi trasige kompetanseproblemer, sier Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tidligere kultur- og debattredaktør i Aftenposten til Bergens Tidende.

Han mener en kompetent og dyktig stab er grunnlaget for god journalistikk, og sier nedbemanningen i redaksjonene bærer preg av en farefull utvikling.

Ifølge Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag, har de mistet 850 medlemmer siden årsskiftet 08/09. Det vil si at fagorganisasjonen i gjennomsnitt har minsket med over hundre medlemmer i året.

TV- og radiobransjen har også kjent effekten av økt konkurranse. TV 2 hadde sin store kuttrunde i 2010. Ifølge Journalisten nedbemannet selskapet med i underkant av 200 årsverk. I årsrapporten for 2014 var TV 2 oppført med 542 redaksjonelt ansatte.

NRK har til sammen 1.777 journalister fordelt på blant annet TV, radio, nett og programskaping. Det er 120 flere enn for fem år siden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag