NA24.no

NRKs hovedkvarter på Marienlyst.
NRKs hovedkvarter på Marienlyst. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Landets ti største aviser har mistet 200 journalister - NRK har fått 120 flere

Godt over 200 årsverk har i løpet av de siste tre årene forsvunnet fra landets ti største avisredaksjoner, mens NRK har ansatt 120 flere i samme periode.


– Fryktelig mange av de yngste, med den beste digitale spisskompetansen slutter. I tillegg er det veldig mange av de eldste, med den lengste yrkeserfaringen og største kunnskapen, som slutter eller går av med tidlig pensjon. Selv om utdanningsnivået i norske redaksjoner aldri har vært høyere, så kan dette gi trasige kompetanseproblemer, sier Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tidligere kultur- og debattredaktør i Aftenposten til Bergens Tidende.

Han mener en kompetent og dyktig stab er grunnlaget for god journalistikk, og sier nedbemanningen i redaksjonene bærer preg av en farefull utvikling.

Ifølge Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag, har de mistet 850 medlemmer siden årsskiftet 08/09. Det vil si at fagorganisasjonen i gjennomsnitt har minsket med over hundre medlemmer i året.

TV- og radiobransjen har også kjent effekten av økt konkurranse. TV 2 hadde sin store kuttrunde i 2010. Ifølge Journalisten nedbemannet selskapet med i underkant av 200 årsverk. I årsrapporten for 2014 var TV 2 oppført med 542 redaksjonelt ansatte.

NRK har til sammen 1.777 journalister fordelt på blant annet TV, radio, nett og programskaping. Det er 120 flere enn for fem år siden

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere