NA24.no

Leserne som forsvant

Sist oppdatert:
Avisredaktørene lurer på hvor det ble av ungdommen. Hallo!

(NA24-KOMMENTAR): Oslo Redaktørforening diskuterte for en tid tilbake det konfronterende spørsmålet om hvorfor yngre folk i stadig mindre grad leser papiraviser.

Dag Solberg jobbet i papiraviser på den tiden de ble lest.
Dag Solberg jobbet i papiraviser på den tiden de ble lest.

Fra den klubben hørte verken leserne eller journalistene noe som helst i medgangstider, for foreningen var i alle år et lukket brorskap med referatforbud. Antagelig satt mennene og lo med dissende mager og snakket mest i ettertid om hvem som hadde tatt flest drinker etter kaffen.

«Antagelig satt mennene og lo med dissende mager og snakket mest i ettertid om hvem som hadde tatt flest drinker etter kaffen.»

Nå er det flere kvinner med – og tonen en annen. Featureredaktør Kjersti Løken Stavrum i Aftenposten leder foreningen for tida og kunne fortjenestefullt rapportere til avisas lesere om hva som diskuteres bak veggene: Hvorfor får vi ikke tak i de yngre leserne?

Innrømmer ting
Dagbladets Anne Aasheim hevdet at det er mye hun ikke forstår og at hun må omgi seg med et hoff av folk som vet mer enn henne. Litt vanskelig å få tak i for den jevne Dagblad-leser, men erkjennelsen er interessant nok.

A-pressens Thor Gjermund Eriksen fulgte opp med å si at papiravisene forgubbes. Han var Dagblad-redaktør i noen sekunder. Ingen av disse har tatt politirunden altfor ofte.

Pressepraktikere av den gamle skolen fleipet ofte med at noen uker stand by på tipstelefonen og aktiv krimsjekk ga deg bedre sosiologisk innsikt enn en magistergrad i faget. Fratrukket at deskhumor fins i alle typer publikasjoner, fins det en kjerne av sannhet i det. For å kjenne ditt publikum, må du snakke med dem.

«Han var Dagblad-redaktør i noen sekunder. Ingen av disse har tatt politirunden altfor ofte.»

Redaktørene ble – fortsatt ifølge det jeg har lest meg til – enige om at den som knekker koden rundt de yngre leserne, har framtida i sin hule hånd. Som gammel bladmann er jeg litt i tvil om akkurat det.

Abonnentene døde
Om Morgenposten – et lettere oppskrytt avisprodukt – eksisterte det mange myter om avisas død. For to journalistgenerasjoner siden jobbet nesten «alt og alle» der. Slik virket det i hvert fall som på skjenkestedene rundt forbi. Det eksisterte mange teorier om «Sværtas» død. Den pensjonerte abonnementssjefen var nærmest: Morgenposten døde fordi abonnentene gjorde det.

Men det gjør altså ikke ungdommen med det første. Det aller første dagens avisredaktører bør gjøre, er derfor å bry seg om nyheter. For det interesserer nemlig ungdommen. De er ikke fullt så opptatt av titler som «Så mye er boligen din verd» og «Gjør det store møbelkuppet nå». Og ren underholdning finner de andre steder, enten de skaper den selv eller konsumerer andres.

Ungdom som har flyttet hjemmefra synes at mat er dyrt. Men at store, flate tv’er slett ikke er dyrt. Ungdom som fortsatt bor hjemme hos mor, trenger ikke tenke på noen av delene. For dem er bredbåndsdekning og internett gratis. Der finner de alt. Ikke minst nyheter. Og helst den type nyheter som interesserer dem der og da. Som lesere flest.

«Den pensjonerte abonnementssjefen var nærmest: Morgenposten døde fordi abonnentene gjorde det. Men det gjør altså ikke ungdommen med det første.»

Færre lesere
Men avisredaktørenes bekymring er lett å forstå. Statistikken forteller om en markant tilbakegang over flere år i lesergruppen 13-19 år. Fallet er størst for Dagbladet. Men løssalgsaviser måles nå en gang bare på sitt netto opplag, lesertall er variable størrelser og forteller slett ikke alt.

Ungdommen blir nemlig eldre, de også. Blir mødre og fedre, bleieskiftere, barneoppdragere og dobbeltarbeidende. Og får langt mindre tid til YouTube og Myspace. Og plutselig er de like gamle som de 35-åringene som i dag dominerer avisredigeringen med sine artikler om tidsklemmer og privatøkonomi. I den hverdagen kan et stykke papir være godt å ty til. Forutsatt at de fortsatt vet at avisene bringer nyheter. Og at avisene har forlatt den misforståelsen at nyhetskampen er tapt.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere