*Nettavisen* Økonomi.

Ludvigsen er død

Gustav Lorentzen ga ut ikke minder enn 17 plater og vant seks Spellemannspriser. Han ble 62 år gammel. Foto: (Scanpix)

Gustav Lorentzen, kjent fra Knutsen og Ludvigsen, døde onsdag, under et orienteringsløp.

22.04.10 12:05

(SIDE2:) Gustav Lorentzen døde onsdag av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen, melder NTB

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Han ble 62 år gammel. Lorentzens sønn bekrefter dødsfallet over for nyhetsbyrået.

Kort tid etter dukket flere hyllningsgrupper opp på Facebook. Den største «Til minne om Gustav Lorentzen a.k.a. Ludvigsen» telte torsdag morgen hele 13.000 medlemmer.

Ellediller og krokofanter
Den folkekjære artisten, komikeren og forfatteren er mest kjent som Ludvigsen i duoen Knutsen og Ludvigsen, som står bak kjente og kjære klassikere som «Grevling i taket», «Grønn papegøye i en snor», «Hallo, hallo», «Dum og deilig» og «Kanskje kommer kongen».

Sammen med Øystein Dolmen har bergenseren vunnet to Spellemanspriser og fire som soloartist i klassen barneplate.

- Gustav Lorentzen har betydd enormt mye for barnekulturen. Gustav Lorentzen har vært en viktig personlighet i norsk kulturliv de siste tiårene og han vil bli dypt savnet, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VGNett torsdag morgen.

Møttes på universitetet
Hvordan Knutsen og Ludvigsen ble en realitet er det litt usikkerhet rundt, men bandet kan nok ha vært et resultat av sene nachspiel på hyblene på Studentersamfundet i Trondhjem på slutten av 60-tallet, der både Lorentzen og Dolmen studerte.

Den første plata, kalt «Knudsen og Ludvigsen» kom i 1970, samme år som duoen slo igjennom i Barnetimen. Lorentzen og Dolmen holdt sammen fram til 1986, og hadde fra slutten av 90-tallet flere gjenforeningskonserter. Blant annet opptrådte de med «Kanskje kommer kongen» på støttekonserten for Haiti i januar i år.

Til sammen har Gustav Lorentzen gitt ut 17 plater, inkludert en rekke soloplater.

Arbeidet for barn
I tillegg til musikken har Lorentzen skrevet flere bøker, både for barn og voksne. Den siste, «Spille i band», kom i fjor og var en håndbok for ungdom. Bøkene han skrev for voksne handlet om barns rettigheter, rasisme, omsorg og terapi. Lorentzen har vært Goodwill-ambassadør for Unicef siden 1993.

Siden slutten av 90-tallet har han brukt mye av tiden sin på å hjelpe flyktningebarn traumatisert av krig, sammen med psykologene Magne Raundalen og Marianne Straume.

«Han mørke»
På sin egen hjemmeside presenterer Lorentzen seg selv slik:

«Jeg heter Gustav, og var «den mørke» i Knutsen & Ludvigsen. Vi skilte lag midt på 80-tallet, men jeg fortsatte å lage ting for barn.

Jeg har gått på trynet foran 10.000 mennesker, og danset i senga til barn på sykehus. Jeg har skrevet kronikker i Dagbladet og spilt Elvis veldig dårlig på Den Nationale Scene. Holdt kurs for psykologer i Algerie og Sverige, hatt konsert i Sudans krigssone og foran Det hvite hus, sunget duett med dronning Sonja, forelest sammen med fredsprisvinnere og fått statsministeren til å hyle av latter da jeg fikk Spellemannprisen av Samantha Fox.»

Høyt elsket
Kondolanser og minneord har eksplodert blant fansen både på Twitter og på Facebook og flere håper at Kongen kommer i begravelse, med henvisning til Knutsen og Ludvigsens kjempeslager «Kanskje kommer kongen».

Også artistnorge hedrer Lorentzen.

- Min venn, den store Gustav Lorentzen, fra den legendariske, psykideliske popduoen Knutsen og Ludvigsen, døde i dag altfor tidlig, skriver Sondre Lerche på Twitter.

- Uff. En dag skal vi sitte sammen med grevlinger i taket og spille på en skinke og snakke tull. Gleder meg. RIP Gustav L, skriver Terje Sporsem på Twitter.

- En fin mann, twittrer Erlend Loe.

Flere nevner Lorentzen som en essensiell del av barndommen, og det er ikke tvil om at det er en høyt elsket artist som har gått bort så altfor tidlig.

- At «Juba juba» fikk Spellemann for beste barneplate i -83 var et ran! Det er en av de beste popskivene ever! Vil savne Ludvigsen... , skriver TV 2s programleder Stål Talsnes på Twitter.

3183

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.