NA24.no

Løy på instruks

Sist oppdatert:
Journalistene i fiaskomagasin fikk ikke lov å fortelle sannheten. Den får du her.

«Jeg vil oppfordre alle som er til stede i dette rommet å forholde seg til den relevante sannheten. For det er nettopp det vi snakker om her: Den delen av sannheten som er relevant – for offentligheten».

NA24 - din næringslivsavis

Slik instruerte Magasinforlagets redaktør Mads Nygaard de ansatte i ukemagasinet Memo 7. september 2006 til å underslå for offentligheten at Kristine Moody hadde fått klar beskjed om at hun ikke hadde journalistenes tillit.

Det kommer frem i boken om fiasko-magasinet, «Kaptein Memo», skrevet av de Memo-journalistene Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg.Serverte blank løgn
Journalister som ringte daværende klubbleder Reidar Mide Solberg, fikk alle sammen en annen forklaring.

- Vi oppfattet at hun er sliten og at hun har hatt en krevende jobb, men hun har gitt 110 prosent. Man blir jo sliten av det og det skjønner vi jo, men vi ser fremover, sa klubblederen til NA24 Propaganda avgangsdagen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

NA24 Propaganda hadde kilder på at dette i alle fall ikke var hele sannheten. Men da en av våre journalister ringte en venn som jobbet i Memo for under hånden å få vite hva som hadde skjedd, ble også han løyet til - det hadde ikke vært noe som helst rusk i maskineriet i forholdet mellom Moody og journalistene.

Memo-journalistene fulgte Mads Nygaards instruks forbilledlig.

- Ville redde arbeidsplassene
Tidligere leder av redaksjonsklubben og medforfatter av boken, Reidar Mide Solberg, sier til NA24 Propaganda at han ikke løy.

- Jeg holder fast på at jeg ikke løy. På direkte spørsmål fra Journalisten om klubben hadde tillit til Moody, svarte jeg ingen kommentar. Jeg løy ikke, men avslo å svare, sier Solberg.

- Når du får spørsmålet om det har vært problemer i forholdet mellom Moody og klubben svarer at grunnen til at hun gikk av var at hun var «sliten», så er vel det i beste fall på siden av sannheten?

- Det får nesten være opp til andre å vurdere. Vi var mest opptatte av å redde arbeidsplassene i Memo, og når ledelsen tydelig ikke ønsket oppmerksomhet rundt grunnen til at Moody gikk, ville heller ikke vi gjøre det, sier Solberg.

- Ser du i etterkant at du kunne gjort noe annerledes?

- Jeg skjønner hvorfor du spør, men det har jeg ærlig talt ikke peiling på. Der og da var vi opptatt av å redde arbeidsplassene, sier Solberg.

- Stod i kontrakten
En annen episode fra «Kaptein Memo» er med på å kaste ytterligere lys over redaktøravgangen og hvordan denne ble håndtert kommunikasjonsmessig.

Det er 8. mars 2006 og Thor Gjermund Eriksen annonserer at han går av som Dagbladet-redaktør. Memo-journalistene diskuterer, som mange andre i mediene denne dagen, hvorvidt han går av frivillig eller ikke.

Redaktør Kristine Moody overhører en samtale om temaet og utbryter: «Og det lurer dere på? Thor Gjermund Eriksen fikk sparken. Hvis dere er det minste i tvil, kan dere bli med inn på kontoret å lese ansettelseskontrakten min. Der står det punkt for punkt hvordan vi skal gå frem i offentligheten hvis jeg selv blir avsatt en dag».

Det skulle gå troll i ord.

Det har ikke lyktes NA24 å få en kommentar fra tidligere direktør i Magasinforlaget, Mads Nygaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere