*Nettavisen* Økonomi.

Lyser ut ny tv-konsesjon

Pressekonferanse utlysning av konsesjon for kommersiell allmenkringkaster Foto: Helge Wekre, NA24

Hovedkontoret for en ny kommersiell allmennkringkaster skal fremdeles være i Bergen.

16.10.09 14:55

- Vi vil utlyse en konkurranse om konsesjon for drift av kommersiell allmennkringkasting i løpet av kort tid. Vi er i gang med å finpusse formuleringene nå, sier kulturminister Trond Giske.

Han satser på å ha vinneren klar rundt nyttår. Dagens TV 2-konsesjon løper ut ved nyttår.

TV 2 favoritt
TV 2 er etter alt å dømme storfavoritter til å vinne konsesjonskonkurransen. Foruten at de har en betydelig fordel ved at de allerede har hovedkontoret i Bergen har de også vært i dialog med departementet i flere uker før Giske nå varsler utlysning av konsesjonen. Giske ville ikke på dagens pressekonferanse svare på om de hadde vært i dialog med flere aktører enn TV 2 om konsesjonen.

- Det vil være en reell konkurranse hvor alle har mulighet til å delta, og hvor den beste får konsesjonen. Jeg tror denne konsesjonen vil være attraktiv, og jeg understreker at den skal bygges på et kommersielt grunnlag, sa Giske på pressekonferansen.

Verken TVNorge eller TV3, som var på dagens pressekonferanse, virket som om de ønsket å kaste det de hadde i hendene for å flytte til Bergen.

- Det er kortere til London fra Bergen, men det er ikke noe som frister veldig, sa TV3-sjef Lasse Kokvik som også sa han skulle lese konsesjonsutlysningen nøye.

Vurderer konsesjonsavgift
Giske sa at de i disse dager vurderer om konsesjonen skal belegges med avgift slik det er i dag.

- Vi har ikke tatt noen beslutning her ennå, men vi vil tro det vil være attraktivt å ha denne konsesjonen. Fra forrige gang denne konsesjonen ble utlyst har det skjedd store ting på distribusjonssiden, slik at man kan regne med at verdien på en konsesjon vil være redusert, sa Giske.

Giske sa at utover kravet om hovedkontor i Bergen ville det også være krav om egne nyheter, norskspråklige programmer, bredde og allmenkringkasterforpliktelser.

Departementet bestemmer prisen
Den nye konsesjonshaveren vil ha rett til distribusjon på alle kanaler men hvilken pris som kan kreves er høyst usikker. Giske sa dette skule skje på kommersielle vilkår og at argumentet om at «distributørene uansett må sende kanalen» ikke ville gjelde. Ved en eventuell tvist sa Giske at det var departementet som skulle bestemme prisen i en egen nemnd. Dagens praksis er at kabeltvistnevnda avgjør slike saker. Nå er det altså departementet som skal bestemme prisen på hva distribusjon av den nye konsesjonshaveren skal være verdt.

Hvis det blir TV 2 som stikker av gårde med konsesjonen vil de få langt bedre muligheter til å få skikkelig betalt fra distributørene. TV 2 får i dag rundt én krone per abonnent fra distributører med kabelnett og langt bedre betalt fra satellittdistributørene.

I statsråd i dag har også regjeringen bestemt en oppmykning i reklamereglene for kanaler som sender fra Norge. Nå skal det bli lov å avbryte filmer og serier som er over 45 minutter med reklame.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag