Med hodet i sanden

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Politikerne tror at papiravisene er alene om å drive kritisk journalistikk. Ren strutsepolitikk.

06.07.09 13:03

I et forsøk på å refse dagens mediepolitikk sa Høyres mediepolitiske talsmann, Olemic Thommessen, for en ukes tid siden at han frykter at viktige deler av samfunnsdebatten vil gå tapt på veien i den utviklingen som skjer i Norge.

Foto: (NA24)

– Regjeringen har forsømt seg på det groveste. Den politikken som føres på feltet i dag, hører hjemme på 60- og 70-tallet. I dag er problemstillingene helt andre, sa Thommesen, ifølge Verdens Gang.

Åpne dører
Dette har Thommessen fullstendig rett i, men utspillet lukter av valgkamp. Og bakom lurer pressestøtten. Derfor parerte da også kulturminister Trond Giske umiddelbart med å si at Thommessen slår inn vidåpne dører. I virkeligheten forsvarer de to politikerne hver sin teig. Eller hver sin åker for å gjøre det enda tydeligere på landbruksspråket. For norsk mediepolitikk er ren proteksjonisme, eller rene subsidier, om du vil. Det eksisterende pressemønsteret skal forsvares for enhver pris.

Thommessen forsvarer distriktspressen – han kommer fra indre østland. Giske har A-pressen å tenke på, han vet utmerket godt hvor tungt hans vanner i LO er inne i forskjellige konkurranseutsatte aviser.

I virkeligheten er det – som denne observatør har gjentatt til stadighet – selve pressestøtten som står for fall.

Og når Thommessen presterer å si at det bare er papiravisene som kan ivareta den kritiske journalistikken, graver han for alvor hodet ned i sanden: - Nettjournalistene er ikke dårligere, men det er en annen type journalistikk og har en kjappere form, sier Thommessen. Og legger til at politiske debatter og synspunkter i økende grad forsvinner til fordel for underholdning og annen type journalistikk.

Hva han mener med annen type journalistikk, vet jeg ikke. Jeg håper for all del at han ikke sikter til reportasjer om folk flest i dette landet. For nok stoff om profilerte politikere forsynes vi med daglig. Ikke minst i papiravisene.

Ny verden
For det første er det ikke slik at papiravisene framstår som et bolverk mot forflatningen av journalistikken. Flere av dem har gått i bresjen for å gjøre det. For det andre er det ikke sant at det ikke utøves kritisk journalistikk på nettet. Det er nok å se hvor mange nettsteder som siteres i papiravisene på viktige nyheter og fra kritisk reportasjevirksomhet.

For det tredje – og siste – har medieutviklingen for lengst innhentet norske mediepolitikere. Partiene har selv tatt i bruk nett-TV og videoer på YouTube for å nå fram til velgerne med sine synspunkter. I mellomtiden drikker de kaffe med og går i selskap sammen med politiske journalister, særlig dem fra papirpressen. Imens overtar publikum sakte men sikkert den muligheten det aldri hadde før; å øve sin påvirkning på samfunnsdebatten ved å skrive selv. Mulighetene blir stadig flere. Og utviklingen går sin gang. Ubønnhørlig – og stort sett til fellesskapets beste.

I forhold til medieutviklingen er politikerne der hvor Rolv Wesenlund for mange år siden dro en monolog om strutseflokken som hadde tenkt seg til Kuala Lumpur. Etter mye om og men kom de seg av gårde. Den siste strutsen hadde fortsatt hodet i sanden. Da han endelig fikk det opp, kikket han seg rundt og spurte:

- Hvor er det blitt av de andre?

-....................

Dag Solberg er frilansjournalist og kommentator i NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.