Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Mekka for fotballnerder

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)
Sist oppdatert:
Men IP-TV fra Altibox er for mange fremdeles ikke et reelt alternativ.

KOMMENTAR (NA24): La oss først slå det fast en gang for alle; fotball er best på fjernsyn. Selv om NA24 forrige uke konstaterte at det også finnes gode alternativer på nett.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Konkurransen på nett er hard, med aktørene TV2, VG og 100 % Fotball, mens det på fjernsynet i realiteten er TV2 som fremdeles sitter med fotballmakten. NRKs inntreden på lørdagskvelden rikker ikke betydelig ved den kommersielle rikskanalens dominans.

LES OGSÅ: Sleivspark for nettfotballen

Men det finnes også én aktør som har som ambisjon å kombinere det beste fra nettet med det beste fra fjernsynet.

IP-TV 2.0
Lyse Altibox satser stort på en interaktiv fotballplattform med IP-TV – eller «IP-TV 2.0», som de selv så fint kaller det. Altibox benytter fiber som overføring.

Og jammen er de inne på noe.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Det første som møter deg på Altibox’ plattform er et livesenter som for fotballnerder lett kan oppfattes som rene Mekka. Her kan man på en søndag ettermiddag følge alle de fem kampene i serierunden samtidig, og selv velge hvilken kamp man vil høre lyden fra.

Se oppdatert tabell
Enkelt er det videre å trykke seg inn på den kampen man ønsker å følge, men man mister likevel ikke oversikten over hvordan det går i de andre kampene.

For ett eneste trykk på fjernkontrollen gir deg en kontinuerlig oppdatert resultatservice, der man - uten å miste bildene fra kampen man følger - kan sjekke hvordan tabellen ser ut i øyeblikket, sjekke resultatene i andre kamper, samt løpende bli oppdatert på høydepunkter i andre kamper.

Veien er derfra kort til å få beskue nettopp disse høydepunktene - med en gang de har skjedd. Som på nett kan du i etterkant spole i kampene, og se høydepunktene når du selv vil.

Unikt
Alt i alt leverer Altibox en meget god løsning, og har et unikt brukergrensesnitt som de til nå er helt alene på her til lands. Kombinasjonen med fjernsyn og interaktivitet er helt klart veien å gå, og når prisen heller ikke er avskrekkende, burde Altibox være tingen for en rekke fotballentusiaster i det ganske land.

Fotballplattformen inkluderes i grunnpakken til Altibox, som inneholder 35 kanaler i tillegg til fotballtilbudet. Dette til den nette sum av 249 kroner i måneden - billigere enn det flere aktører på bakkenettet kan tilby.

Sånn sett er ikke egentlig Altibox en konkurrent til nettaktørene, men er derimot en konkurrent til TV2 Sport og andre tilbydere av digital-TV.

De færreste forunt
Likevel er fremdeles IP-TV ikke et reelt alternativ for folk flest.

Per i dag er det nemlig bare 130.000 kunder som er koblet opp mot Lyses IP-TV-tilbud (Lyse har et titall underleverandører, som Viken Fibernett i Oslo og Bærum). 40.000 venter på at fibernettet skal bygges ut.

Viken Fibernett anslår at om lag halvparten av innbyggerne i et område skal melde sin interesse for produktet før fibernett blir bygget ut. Sånn sett kan en grovt anslå at det ikke er flere enn om lag 350.000 nordmenn som har tilgang på IP-TV.

Synd.

Mulighetene mange
For her er mulighetene mange. Lyse kan med sin Altibox-løsning rendyrke den interaktive muligheten webbasert fjernsyn kan tilby, og med det bli en reell konkurrent til både de etablerte TV-kanalenes fotballtilbud og til og med fotballnerdenes aktører på internett.

Det er ingen som til nå har kunnet utfordre norske nettportaler for fotball på statistikk tilegnet fotballnerder.

Og per i dag, er heller ikke Altibox et fullverdig alternativ, men potensialet er så absolutt til stede. Men da må blant annet følgende spørsmål besvares og tas til etterretning:

Mangler split screen og pling
* Hvordan kan Altibox tilby en interaktiv fotballportal uten en tippekampinspirert pling-løsning? Resultatservicen burde komme til deg, ikke omvendt. Da kan man nesten likeså godt sitte med PC-en i fanget.

* Hvorfor utnyttes ikke de uante mulighetene med å splitte skjermen dersom en ønsker å se høydepunkter fra andre kamper underveis? Det er ikke ideelt å miste bildet på hovedkampen, om en ønsker å se mål fra en annen kamp.

* Hvorfor mates ikke seerne med all nerdete informasjon når man først er i gang? Hvorfor stoppe med tabell og resultater? Fremdeles er seerne nødt til å finne frem PC-en for å sjekke hvem som er toppscorere, hvem som er i startoppstillingen i de ulike kampene, hvem som leder an med flest gule kort og så videre.

* Hvorfor er ikke alle menyene transparente, slik at man kan se kampene i bakgrunnen selv om man sjekker terminlisten?

* Hvorfor tilpasser ikke bildet seg når man åpner resultatservice-menyen (se bilde med Skarpås, journ.anm.)? Man vil jo ikke gå glipp av Kobayashis finter bak resultatene.

Samme som TV2
Men sammenligner en med hovedkonkurrenten i TV2 Sport, tilbys det her et brukergrensesnitt som i bunn og grunn er bedre - grunnet det interaktive weben åpner for.

Produksjonskvaliteten på Altibox er den samme som TV2 Sport, da OB-Team leverer produksjonen av kampene. Selskapet har i mange år hatt ansvar for produksjonen til TV2.

Dette kan imidlertid brått endre seg - og da til Altibox’ fordel.

HD gavner Altibox
I dag sendes ikke norsk fotball i HD-kvalitet, men det kan fort endre seg. Post- og teletilsynet og Norges Televisjon har tidligere opplyst at det norske bakkenettet - også det digitale - har begrenset kapasitet. Det kan rett og slett by på store utfordringer, dersom en skal sende flere fotballkamper i HD-kvalitet samtidig.

Lyse mener på sin side at dette ikke vil være noe problem for IP-TV-teknologien, og sier de ligger langt foran det digitale bakkenettet på det området.

Men det er altså langt fra sikkert at du vil få tilgang på Lyses tjenester på lang tid.

Da må du i så fall alliere deg med naboen - for fibernettet bygges bare ut der du bor, dersom interessen i området er stor nok.

NA24 eies av TV2 (40%), Bergens Tidende, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad samt Fædrelandsvennen (10% hver), som alle har rettigheter til Tippeligaen.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!