*Nettavisen* Økonomi.

Mener mediekjempen blir for sterk

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Medietilsynet mener Media Norge vil få en for sterk posisjon i det norske avismarkedet.

26.04.07 15:20

Tilsynet mener at sammenslåingen fører til at Schibsted ASA som majoritetseier vil få en for sterk posisjon i det norske avismarkedet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Over grensen
- Medieeierskapsloven gir en klar grense for hvor mye som er lov til å eie av det nasjonale avisopplaget gjennom oppkjøp, og Schibsted overskrider denne grensen på 33,3 prosent. Dersom det ikke kommer frem nye momenter som tilsier noe annet, vil vi forby oppkjøpene som er planlagt i forbindelse med etableringen av Media Norge, sier områdeleder Gudbrand Guthus i Medietilsynet.

- Vi har foreløpig konkludert med at tilsynet vil gripe inn mot etableringen av Media Norge, sier Guthus.

Nedsalg teller ikke
Det at Schibsted har signalisert at de vil selge posten sin i Adresseavisa, og dermed kommer under 33,3 prosent-grensen, har ikke hatt innvirkning på Medietilsynet.

- Dette er foreløpig kun en intensjon om salg som ikke endrer noe på de realiteter som i dag foreligger i denne saken. Spørsmål om nedsalg kan likevel bli et tema i senere møter om minnelig løsning, sier Guthus.

Vil vurdere inngrep
Høringsnotatet sendes til partene som er involvert i Media Norge, ulike organisasjoner og større enkeltaktører. Også andre med interesse for saken kan komme med uttalelser til Medietilsynet. Fristen for å uttale seg er 21. mai 2007.

Medietilsynet vil deretter vurdere om det skal foretas vedtak om inngrep. Partene vil i så fall motta et varsel. Medietilsynet vil da også invitere partene til et møte for å forsøke å komme frem til en minnelig løsning, før et eventuelt inngrep.

At en fusjon av redaksjonelt frie og økonomisk selvstendige aviser skal føre til økt mediemangfold, er en utfordrende tanke, fortsetter Guthus.

- Medietilsynet har en viktig samfunnsoppgave i å ivareta hensynet til mediemangfoldet i Norge, og vi kan ikke se at måten Media Norge etableres på vil gagne dette mediemangfoldet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.