*Nettavisen* Økonomi.

Mer politisk TV-reklame

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Ytterligere ni kanaler har sagt ja til å sende Høyres reklamefilm.

15.03.09 10:51

TVHålogaland, TVSunnmøre, BTV i Bergen, FVNTV i Kristiansand, VF24 i Tønsberg, TVFollo, TVAust-Agder, TVBudstikka og TKTV i Kristiansund, vil mandag sende den politiske reklamen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Det skriver Aftenposten lørdag. Styreleder Halvor Borse i Lokal-TV-samkjøringen AS opplyser om reklamestuntet.

- Alle ni har tatt sine egne juridiske vurderinger, uten noe råd fra Mediebedriftenes Landsforening. Det er selvfølgelig vanskelig å si hvor stor avkastning dette vil kunne gi for kanalene, men det er jo et tilskudd, sier Borse til avisen.

TVAftenbladet har allerede sendt reklamen for Høyre. Og det var en klage fra TV-Vest (nå TVAftenbladet) som utløste striden om politisk tv-reklame.

- Der bråket startet
- Det er litt av poenget å sende det på TV-Vest, det var der «bråket» startet, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Sundelin i Høyre til NA24 Propaganda.

LES OGSÅ: Sender Høyre-film på TV

Partiet har laget en reklamefilm som de fikk på luften i lokal-TV-kanalen. Men istedet for å tilate politisk reklame brukte kulturminister Trond Giske til å «komme seg unna». Menneskerettghetsdomstolen var at man måtte tillate politisk reklame for at de små partiene skulle ha en mulighet for å komme til orde.

Som kjent har kulturminister Trond Giske varslet at man likevel ikke ville anke avgjørelsen , men at politisk tv-reklame likevel ikke skulle være lov.

Viker ikke en tomme
Fredag endret han NRK-plakaten.

«NRK skal ha en bred og balansert dekning av politiske valg. Samtlige partier og lister over en viss størrelse omtales normalt i den redaksjonelle valgdekningen.»

Det er formuleringen kultur- og kirkeminister Trond Giske nå føyer til i NRK-plakaten.

LES OGSÅ: Giske viker ikke en tomme

- Styrker ytringsfriheten
Likevel er han klar på at han med dette ikke dikterer hvordan redaktør i NRK, Hans Tore Bjerkaas, skal legge opp sendeflaten i valgkampen.

- Dommen fra Strasbourg sier ikke at forbud mot politisk TV-reklame er et brudd på ytringsfriheten, men fremhever at Pensjonistpartiet i 2003 ikke kom til orde uten. Det vi nå gjør, er å legge til rette for at alle partier under normale omstendigheter skal kunne delta i valgkampen. Vi bidrar faktisk til å styrke ytringsfriheten, sier Giske fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.