NA24.no

Monsterlinje på The Gathering

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
The Gathering seksdobler linjekapasiteten. - Diskusjonen om ulovlig fildeling må legges død, sier pressesjefen.

Dataarrangementet The Gathering seksdobler i år linjekapasiteten i Vikingskipet i Hamar, fra fjorårets 5 gigabit til årets 30 gigabit i sekundet.

SE: The Gathering i STORT format

- The Gathering søker å forbedre seg fra arrangement til arrangement. Hastigheten på årets internettforbindelse er en stor oppgradering fra fjorårets, og jeg er sikker på at dette vil bli godt mottatt av våre deltakere. Det ser ut til å bli et spennende samarbeid, sier teknisk ansvarlig Marcus Sæthershagen i en kommentar.

- Nødvendig økning

For å sette det hele i perspektiv: En vanlig husstand har normalt en nettlinje på mellom 1 og 10 megabit. 30 gigabit tilsvarer altså aksesshastigheten til 15.000 husstander. Ifølge pressemeldingen til The Gathering skal det ikke være noe problem å kjøre musikkstreamingtjenesten «Spotify» og «World of Warcraft» samtidig.

Med slike hastigheter vil det heller ikke være noe problem å laste ned piratkopiert musikk, spill og filmer i HD-kvalitet på bare minutter.

- Ja, det blir jo lettere å piratkopiere, men det er ikke derfor vi øker linjehastigheten. Det er en nødvendig økning i en verden hvor musikk- og videostreamingtjenester blir mer og mer populære, sier pressekontakt Simon Eriksen Valvik i The Gathering til Spillmagasinet.

Det er telekomselskapet Ventelo som leverer nettforbindelsen over et 40 gigabit samband, samme teknologi som svenske Dreamhack - verdens største dataparty - bruker . Med årets kraftige økning av kapasiteten ligger The Gathering bare 10 gigabit under svenskene.

- Vi ser ingen økt fare for misbruk som følge av kapasitetsøkningen til The Gathering. Men fordi det blir stadig mer kapasitetskrevende tjenester der ute, er det naturlig at vi også tilbyr økt nettkapasitet. Vi vil snakke om ulovlig fildeling på The Gathering, men vi kan ikke sensurere det som skjer der, sier kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo.

- Legg diskusjonen død

Valvik, som er en av hovedpersonene bak filmen «Urospredere», mener at diskusjonen rundt ulovlig fildeling må legges død for The Gatherings del.

- Mange tenker at den eneste grunnen til å øke hastigheten er piratkopiering. Men The Gathering er et av verdens største dataparty, Det følger forpliktelser med dette. Vi kan ikke stille med gammel teknologi, verden går videre. Diskusjonen rundt ulovlig fildeling må legges død. Se på Sverige, Dreamhack har 40 gigabit linje, det er ingen diskusjoner om ulovlig fildeling der. Vi kan ikke stoppe teknologien, den går fremover, sier Valvik

Ulovlig fildeling var et stort fokus på The Gathering i 2009. Det ble arrangert en rekke paneldebatter, Kripos gikk rundt og informerte deltakerne om konsekvenser av piratkopieringen og filmen «Urospredere» ble vist fram. I år blir fokuset et ganske annet, lover Valvik.

- The Gathering handler om så mye mer. I år får 6000 personer tilgang til arrangementet på dagtid, og det går i spilling, e-sport-konkurranser, konkurranser hvor det lages bilder, demoer og illustrasjoner. Det er så mye kreativt som foregår, jeg synes det er synd at vi skal drive å mase om dette med fildeling hele tiden, sier han.

The Gathering er et av verdens største dataarrangement og samler hver påske over 5000 unge og gamle datamaskinentusiaster i Vikinghallen i Hamar. Datoene for årets arrangement er 31. mars til 4. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere