NA24.no

Møt den nye Kåre

Sist oppdatert:
Snart tar Alf Hildrum over TV 2-sjefstolen etter Kåre Valebrokk. Møt mannen som skal være med å bestemme tv-kvelden din.

Det er i et lyst kontorfellesskap den avtroppende konsernsjefen i A-pressen tar i mot NA24 Propagandas utsendte. Nesten helt på loftet i samme bygning som utestedet Smuget holder landets nest største mediekonsern til. Herfra forvaltes over 50 aviser, et 30-talls radiostasjoner og flere lokal-tv-stasjoner. Og så TV 2, om enn sammen med danske Egmont.

NA24 - din næringslivsavis

Å hoppe etter Kåre
Før sommeren takker Alf Hildrum av som konsernsjef i A-pressen. Et mediekonsern hans forgjenger, tidligere disponent i arbeiderpressen Einar Olsen, gir Hildrum æren for å ha bygget opp. Da tar han over som sjef for TV 2, et selskap han per i dag er styreleder i.

Hildrum skal ikke hoppe etter Wirkola, men det er ikke mindre utfordrende å ta over etter Valebrokk heller.

- Jeg har veldig respekt for jobben Valebrokk har gjort. Det er mye å bringe videre, sier Hildrum og legger til:

- Det er jo bedre å komme etter en som har gjort så mye som Valebrokk enn om jeg hadde kommet til en forsømt bedrift, sier konsernsjefen og smiler bredt.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Mot vanlig butikk
2006 ble et medieår med store omveltninger på eiersiden i gamle Orkla Media, P4 og ikke minst i TV 2 , hvor A-pressen sammen med danske Egmont kjøpte Schibsteds eierandel i selskapet.

- Det er jo slik at mediebransjen forretningsmessig er blitt mer lik andre bransjer. I form av økonomiske verdier og krav til inntjening har bransjen mange av de samme målene som andre industrier. Det var mer tilfeldig at det var så mye som skjedde samtidig, sier Hildrum.

- Hvordan ser du på fremtiden i norsk mediebransjen?

- Jeg tror ikke det er slutt med strukturelle endringer. Jeg tror det vil komme flere konsolideringer og samarbeidsallianser, nettopp fordi markedet gjør det attraktivt. Stedet du jobber (NA24) er jo et godt eksempel på allianser, og så joint venturen vi har med Egmont i TV 2.

Hildrum tar en slurk av kaffen som er satt frem på møterommet intervjuet foregår. Undertegnede foreslo kontoret til konsernsjefen, men det viser seg at han ikke har eget kontor. Konsernsjefen som bestemmer over mer enn 50 aviser sitter i et åpent kontorlandskap.

Nærmere hverdagen
Om knappe fire måneder legger Hildrum igjen trykksverten i lokalene i Rosenkrantzgate til fordel for satellitter og fjernsynsstudio i Karl Johans gate. Det betyr en del endringer for Hildrum.

- For meg personlig er den viktigste forskjellen at jeg kommer til en bedrift med noen hundre medarbeidere mot 2000 i A-pressen. Her har jeg ikke hatt et bedriftsansvar på lenge og det gleder jeg meg til å få igjen. Jeg har vært veldig langt unna hverdagen, sier han.

Som konsernsjef har Hildrum ikke hatt direkte og daglig ansvar for resultater og medarbeidere.

- Nå får jeg dette daglig. Og så er det en helt annen medievirksomhet enn det jeg driver med i dag, men jeg kjenner jo TV 2, sier Hildrum.

A-pressen har vært involvert i tv lenge før konsernet ble eier av TV 2. Mediekonsernet er tungt inne i lokal-tv. På et tidspunkt eide de deler av TVNorge og før det igjen satset konsernet på landets første nyhetskanal på tv - Nyhetskanalen, som skulle bli Oslos CNN og ble lagt død etter et halvt år med sendinger.

- Vi har gjort en del feilinvesteringer, som Nyhetskanalen. Jeg har sagt at vi har brukt for lang tid på endringer, men sånn er det jo. Forretninger er risiko.

Samlet kongeriket
Hildrum har siden han begynte sentralt i A-pressen for 19 år siden (i februar) samlet den gamle arbeiderpressen til et mediekonsern. Noe som ikke gikk knirkefritt.

- Hva er høydepunktet i tiden din som konsernsjef?

Hildrum folder hendene og grunner på spørsmålet en stund. Kaffen begynner å bli lunken.

- Det var ikke lett. Du kan si at det viktigste jeg etterlater meg at våre 2000 medarbeidere ikke bare jobber for én avis, men for et konsern. Det var mye mistillit mellom bedriftene i starten. Vi mer eller mindre tvang forandringene på plass gjennom forhandlinger med eiere, ledelse og ansatte, forteller Hildrum.

- Savner du Dagsavisen i A-pressen?

Det blir stille en kort stund. Hildrum veier svarene før han slipper dem løs.

- Altså ... Vi reddet Dagsavisen gjennom en kritisk fase da Arbeiderpartiet trakk seg ut som eier. Først og fremst finansielt og det var riktig av oss å skille lag av to grunner. Først fordi Dagsavisen følte det politiske belastende å være eid av et kommersielt foretak når den fikk pressestøtte. Dernest fordi vi ikke hadde noe å gi hverandre. Dagsavisen er veldig ulik lokalavisene våre, forteller Hildrum, som fortsatt leser Dagsavisen hver dag.

Tilbake i skolen
- Å begynne i TV 2 blir som å komme tilbake til skolen igjen, sier Hildrum og mobilen piper.

En nyhetsmeldingfra Nettavisen om at det er gått et ras kommer opp på displayet hans.

- Folk vil jo ha nyheter og teknologien gjør det mulig å levere. Det er jo en enkel tjeneste, sier Hildrum og holder opp telefonen sin.

- Brukermønsteret er jo allerede endret og vil fortsette å endres, og da må vi følge med. Det blir min oppgave å stille med ressurser for å få dette til når jeg begynner i TV 2, slik at vi kan utvikle nye områder.

Hildrum rekker knapt svare ferdig før en ny melding kommer fra Nettavisen.

- Det er samme meldingen en gang til. Betaler jeg dobbelt opp da? Spør han retorisk.

Etter at A-pressen styrket sin eierposisjon i TV 2 har det vært spekulert i om A-pressen Interaktiv kan bli fusjonert med TV 2 Interaktiv.

- Ikke på den måten du besktriver, men vi ønsker å finne områder hvor vi kan styrke hverandre. Om det betyr sammenslåing, felleseierskap eller allianser må vi se. Det er et prinsipp i bunnen av dette. Skal TV 2 samarbeide skal det være lønnsomt for TV2. Eierne kan ikke dytte løsninger på TV 2, understreker den påtroppende sjefen.

Liker også lutefisk
Tiden NA24 Propaganda har fått med konsernsjefen kryper mot slutten. Kaffen er drukket opp og sjokoladen spist.

- Valebrokk har invitert til lutefiskbord, hva med deg?

- Heh, jeg vet ikke. Så langt har jeg ikke tenkt.

- Liker du lutefisk?

- Ja! Jeg har jo også hatt lutefiskbord, men det har ikke vært så mange oppslag om dem. Jeg har riktignok fått eksterne meldinger fra bekymrede sjeler om lutefiskbordene forsvinner, sier Hildrum og smilet er på sitt bredeste. Nå gjenstår kun fotografering, og så haster konsernsjefen videre til neste møte.

Hildrum tar over etter Kåre Valebrokk som ny TV 2-sjef før sommerferien, men vil ikke kunngjøre noen dato for når dette finner sted ennå.

For ordens skyld: TV 2 gruppen eier 40 prosent av NA24 gjennom TV 2 Interaktiv. Dermed vil Hildrum også bestemme over NA24 Propaganda etter sommeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere