*Nettavisen* Økonomi.

Nå er Aftenposten større enn VG

Ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i Verdens Gang. VG Schibsted

Ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i Verdens Gang. VG Schibsted Foto: (Scanpix)

- Bomben er at det har skjedd nå, sier PR-rådgiver.

05.05.10 13:46

Mens flesteparten av medietoppene spiser kanapé på Nordiske mediedager i Bergen, har det skjedd historisk mediebegivenhet i hovedstaden. Aftenposten er for første gang større enn VG.

Kilder NA24 Propaganda har vært i kontakt med forteller at nyheten planlegges å bli offentliggjort i forbindelse med Schibsteds kvartalspresentasjon 12. mai. I Aftenpostens lokaler kommer også den historiske mediebegivenheten til å blir markert i forbindelse med at avisen feirer sin 150 års bursdag i disse dager, får NA24 Propaganda opplyst.

- Jeg sitter ikke med Aftenpostens tall, men hvis Aftenposten har hatt en normalnedgang er det mye som tyder på at det har allerede skjedd mediehistorie, sier PR-rådgiver Lasse Gimnes når vi spør ham om en kommentar til NA24 Propagandas opplysninger.

Dramatisk fall for VG
Det er ikke opplagsutviklingen til Aftenposten som er årsaken til at de nå passerer VG. Tvert imot er det en katastrofal utvikling for VGs opplag som virker inn.

Ifølge Lasse Gimnes skilte det 19.000 i opplag mellom Aftenposten og VG ved årsskiftet. Da hadde VG 262.000 i opplag.

- Ubekreftede tall jeg har fått viser at opplaget til VG falt med 31.000 i januar sammenlignet med januar året før. I februar, som normalt er bra for VG, var fallet på 26.000 sammenlignet med året før, sier Gimnes til NA24 Propaganda.

- Hva sier du til at Aftenposten nå er større enn VG?

- Det som er bomben er at det har skjedd så tidlig, sier Gimnes, men viser til at tendensen med fallende VG-opplag har vært klar lenge.

PR-rådgiveren tror at endringen mellom Aftenposten og VG ikke har så mye med kvalitet og gjøre, som med de strukturelle endringene i mediebransjen. Hovedtrekket er at det ikke er så naturlig for folk å gå å kjøpe seg papiravis i kiosken hver dag lenger.

Nedgang hvert år
Det var i 1966 at eierne av Aftenposten tok over VG. Da var sistnevnte inne i en dyp krise, og trengte nødhjelp. Etter dette startet et opplagseventyr for avisen.

I 1981 gikk VGs opplag forbi Aftenposten for første gang, og i 2002 ble opplagstoppen for avisen nådd. Da var snittopplaget til VG over året på hele 390.510 eksemplarer.

Siden det har det altså falt tilbake i et galopperende tempo for VGs topp, til fjorårets 262.000. Fallet har altså ikke stoppet opp i år, noe som gjør at VG ikke lenger kan påberope seg at de er Norges største avis.

VGs Torry Pedersen uttaler til NA24 Propaganda at han ikke kjenner til at Aftennposten nå er større enn VG. Aftenpostens Hilde Haugsgjerd var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.