Gå til sidens hovedinnhold

– Nå ler ikke svenskene av oss mer

Jahn Teigen har bodd ti år i Sverige. Nå gjør han comeback på hjemmebane med nytt TV-program, bok og plate.

POPSENTERET, OSLO (Nettavisen): Jahn Teigen (67) har laget utallige hiter. Låter som glir rett inn i øret og setter seg i hodet.

Hans foreløpig siste soloplate «Utkledd som meg selv» kom i 2003. Det begynner å bli en stund siden nå.

Denne helgen er artisten tilbake i manesjen. Teigen har invitert kjente og kjære artister hjem til gården i Sverige.

Gjennom seks TV-programmer skal de fremføre sine egne versjoner av «Mil etter mil», «Optimist», «Det vakreste som fins», «Do Re Mi» og «Min første kjærlighet».

Laget bråk med «Optimist»

Programmet har fått navnet «En hyllest til Jahn Teigen», og denne uken samlet TVNorge artistene til lanseringsfest.

Se video lenger ned i saken!

– Hvilken sang er det folk trekker fram når de møter deg?

– Jeg tror det er «Optimist». Og det er veldig interessant for meg, for de trekker også fram «Null poeng», og det er «Mil etter mil», sier han.

Men innimellom dukker det også opp en ukjent tittel.

– Det er en sang som folk kaller «Om det skulle blåse kaldt». Så sier jeg, for å være litt morsom, «Hvilken sang er det?» Og da ser du et ansikt som sier «Hæ? Det er da din sang, det?» Da sier jeg: «Du tenker kanskje på "Det vakreste som fins"?» Så det er litt forvirring der, ler Teigen med et lurt blikk.

(Saken fortsetter under.)

HTML EMBED
embedNAvideo("lGaK3S43C9YewxnUQ8NdzA", false)


Før landskampen forrige helg ladet norske supportere opp til kamp i sentrum av Praha fredag ved blant annet å synge «Optimist». Det gikk ikke bra. Norge ble ydmyket av Tsjekkia.

Kampen har kanskje noen paralleller til Jahn Teigens første fremføring av låten i den norske Grand Prix-finalen i 1989.

(Saken fortsetter under.)

Stillheten var total i Stavanger Forum da det ble klart at låten ikke gikk videre til superfinalen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Så brøt rabalderet løs. Aldri før er det hørt slik piping og buing fra salen mot juryens avgjørelse. Teigen var jo en klar favoritt.

Det hører med til historien at det var «Venners Nærhet» med Britt Synnøve Johansen som ble det norske bidraget til den internasjonale finalen det året.

I ettertid er det lett å slå fast vet hvem som var den egentlige vinneren. «Optimist» har rundet flere millioner strømminger. «Venners Nærhet» er ikke tilgjengelig.

– For meg er «Optimist» et lite eventyr. Du kan bruke den som en god nattfortelling til barnet ditt. Det er håpets sang, sier 67-åringen.

Lengter hjem

Det er over ti år siden Jahn Teigen flyttet til Sverige. Nå bor han i Österlen, slettelandet i sørøstlige Skåne. Et sted som er kjent for sin vakre natur.

Teigen har tidligere uttalt at han var i Skåne gjennom vinteren og ble begeistret for folket, språket, ånden, naturen – alt.

– Først vil jeg si at det er ti år siden jeg uttalte det. Da jeg vokste opp om som barn i Tønsberg, så var Beatles på svensk TV. Alt skjedde i Sverige. Nå bor jeg midt i Sverige, og det er mye rart her òg. Men det er ett eller annet med at svenskene er dobbelt så mange som oss. Det kulturelle og

familiære er også annerledes, sier han.

– Jeg turnerte mange år i Sverige, og i begynnelsen lo mange svensker av Norge. Så gikk det noen år og så kom alle til Norge. Nå ler dem ikke mer, fortsetter han.

Les også: – Jeg er en ensom sjel

– Har du planer om å flytte hjem?

– Hjem er inni meg hele tiden, men lengselen til Norge kommer av tidligere opplevelser, sier Teigen.

Feirer 17. mai med Knausgård

OK, det er kanskje rart å flytte til en svensk landsbygd, men Jahn Teigen er ikke alene. Forfatter Karl Ove Knausgård er nærmeste nabo.

– Snakker dere mye sammen?

– Veldig bra spørsmål. Jeg blir så glad når noen har lest mer om Jahn Teigen enn det som skjedde i 1978. Knausgård er en sterk mann. Han bor nesten rett over gaten. Det tar vel fem minutter å gå, sier Teigen.

– Har dere nabokrangler?

– Nei, han har vært hos meg på 17. mai-feiringer. Han har fire barn og nok å gjøre. Jeg ser ham nesten ikke lenger. Nå leser jeg om han i svenske aviser hele tiden. Han er jo verden rundt, og er en av de aller største kunstnerne Norge har, sier han.

Teigen er enig at det er rart å se at de norske kunstnerne flytter til utlandet.

– Da snakker jeg ikke om meg selv. Hvis man ser tilbake, så ser man at store norske kunstnerne som Edvard Grieg og Knut Hamsun bodde i utlandet blant de virkelig store gutta, sier han.

Skriver bok

Den lille mannen fra Tønsberg hører hjemme blant slike navn, selv om han kanskje ikke vil innrømme det for seg selv. Ingen andre norske artister har hatt flere hitlåter på VG-lista enn Jahn Teigen.

Sangen med høyest listeplassering for Jahn Teigen er «Mil etter mil» som nådde 1. plass i 1978. Dette er også låten som ble også hans definitive gjennombrudd i norsk musikkliv.

– Om Karl Ove Knausgård skulle ha skrevet boken «Teigens kamp». Hva ville den handlet om?

– Den hadde handlet om kraft og det å våge. Det er nettopp det som er det rare med min bok som heter «Bibelen», som jeg holder på å skrive nå. Den handler om at det er ingen andre som er deg selv. Det er også ingen andre som våger å fortelle den historien. Og hvis man ikke våger, så kommer man til å leve et helt liv på en løgn. Det kan straffe seg, sier han.

– Bestefar er en fin tittel, tror jeg

Jahn Teigen var gift med Anita Skorgan på 1980-tallet. De var Norges første ordentlige stjernepar. Norske medier fråtset i de to.

Ekteskapet mellom Anita Skorgan og Jahn Teigen varte bare i tre år. Skilsmissen kom som lyn fra klar himmel.

I dag er to gode venner og er blitt besteforeldre. Datteren Sara Skorgan Teigen (32) ble mamma til en liten gutt sommeren 2015.

Les mer: Anita Skorgan og Jahn Teigen er blitt besteforeldre

– Hvordan er rollen som bestefar?

– I og med at vi bor bare seks-sju timer unna hverandre, så ses vi ikke hver dag, men bestefar er en fin tittel, tror jeg. Det kan bli en fin utvikling når jeg får litt bedre tid til å treffe dem, sier Teigen.

Som en storebror

67-åringen høster applaus og gjøgler villig vekk under lanseringsfesten for TV-programmet. Det er ingen tvil om hvem som er midtpunktet.

I programmet vil han bli hedret av artister som Carola Häggkvist, Jan Eggum, Elisabeth Andreassen, Thom Hell, Benedicte Adrian, Alexander Rybak og Alejandro Fuentes.

Carola Häggkvist har kjent Teigen i over 30 år.

– Han er som en storebror for meg. Han har betydd så enormt mye. Han er en fighter, og han er verdt å hylles, sier hun.

Elisabeth Andreassen møtte Teigen første gang tidlig på 1980-tallet.

– Det var på den tiden Teigen var «Norges konge» etter alt han hadde gjort. Det var Teigen alle hadde hørt om i Sverige, mimrer hun.

Senere møtte hun ham på en minneverdig konsert.

(Saken fortsetter under.)


– Jeg traff ham på konsert den gangen Prima Vera ble kastet ut av Sverige, forteller hun.

Prima Vera hadde holdt en konsert på Cabaret Restaurant i Stockholm i oktober 1984. Snaut tre uker senere fikk de tilbud om å komme tilbake for å opptre en uke til på restauranten. Dette endte i katastrofe, og det ble den siste konserten trioen gjorde.

– De satte seg i bilen og kjørte hjem igjen. Så kom han tilbake med Anita Skorgan. Det er gøy at jeg faktisk var der da det skjedde, sier hun.

Benedicte Adrian beskriver Teigen som en blid og høflig villmann. Men den klovnete bajasen som hoppet omkring er han ikke lenger.

– Selv om han sikkert ikke liker å høre det selv, har han blitt en gammel mann. Nå liker han best å reflektere over livet, sier Adrian.

(Saken fortsetter under.)


Likevel er han fremdeles en av landets mest kjente artister.

– Han er en levende legende – myten har nesten blitt større enn mannen. Han har skrevet pophistorie i Norge, sier hun.

Snekrer ny plate

Ifølge manageren jobber Teigen også med en ny plate. Når den er klar er det for tidlig å si noe om.

– Hvilken musikk hører du på selv, og har du noen favoritter?

– Ja, Arvo Pärt. Jeg hører nesten bare på instrumental musikk. Jeg orker ikke å høre på musikk bare for å ha en rytme og en tekst som sier tull og tøys. Hos meg står det klassisk musikk på hele dagen, sier han.

Arvo Pärt er kanskje et navn mange sliter med å kjenne igjen, men den estisk komponisten er en av de mest kjente nålevende kirkemusikkomponister.

Teigen forteller at han også hører mye på Leonard Cohen.

– Det er også en forskjell i Sverige på at man hver eneste time har 15 minutter med kultur på radio. Slik er det ikke i Norge. For at vi mennesker skal bli sterke, er det viktig at det blir fremført ordentlig kultur. Det gjør at vi allerede som barn stiller spørsmål og får bra svar tilbake. Det som driver kraften videre slik at alle blir snille mot hverandre, sier Teigen med en klar referanse til Thorbjørn Egner.

Kommentarer til denne saken