Nå vil Facebook dele mer om deg

Foto: Leon Neal

I det stille har Facebook tillatt at helt andre enn dine venner får vite adressen og telefonnummeret.

18.01.11 21:27

Facebook har for lengst blitt et eget lite nett på internett, og har utviklet til å bli en nesten like stor selvfølge i hverdagen som å ta seg en dusj på morgenkvisten.

Men selskapet, som jobber knallhardt for å omgå amerikanske regler for innsyn i selskapets økonomi, har en tendens til å bli skyteskive for kritikere som mener at de ikke tar sikkerheten til sine brukere på alvor. Avsløring på avsløring har vist at selskapet henter inn mer informasjon om brukerne sine enn du kunne ane, og ikke minst at mye av informasjonen kommer på avveie.

Endringer skjer hele tiden
Noen ganger gjøre Facebook det i skjul, andre ganger skjer det ved uhell - og noen ganger gjør du det selv, uten at du selv helt forstår hva du har godkjent.

Men den vanligste anklagen mot Facebook er at nettverkets stadige endrede personvernsinnstillinger gjør det vanskelig å holde kontroll på sin egen informasjon.

Utviklere får tilgang til enda mer
Og nå melder CNN at Facebook igjen har utvidet tilgangen deres partnere har til din private informasjon. I et ganske anonymt innlegg på sin utviklerblogg, melder selskapet at utviklere nå kan kreve at du som bruker av applikasjoner deler adressen og telefonnummeret ditt med utviklerne av tjenesten.

Det vil si at utviklere av tilleggsfunksjoner som Causes, Mafia Wars, CityVille, Texas HoldEm Poker, Bejeweled og tusenvis av andre applikasjoner kan få tilgang til denne typen informasjon som de vanskelig kan sies å ha et legitimt behov for. Facebook omtaler selv endringen som «sensitiv», og påpeker at brukerne eksplisitt må gi tillatelse til det. Alternativet er at en avviser hele applikasjonen.

Dette kommer på toppen av at utviklerne allerede kan få tilgang til ditt navn, bilde, all informasjon du har delt om deg selv og listen over alle dine venner.

Nødvendige og unødvendige ting blandes
Facebook krever i utgangspunktet at informasjon utviklerne får tak i, ikke skal deles med utenforstående - men det er ingen hemmelighet at enkelte utviklere har solgt denne informasjonen til høystbydende.

- Det største problemet med tilgang til kontaktinformasjon er at tilgangen til denne typen svært sensitiv data ikke skilles fra tillatelsene en gir applikasjoner til ubetydelige ting som å poste informasjon i nyhetsfeeden, skriver Josh Constantine, skribent for den uavhengige bloggen Inside Facebook.

- Kan ikke forhandle
Ifølge CNN Money regner en nå med at mange brukere ukritisk vil dele enda mer informasjon om seg selv til helt andre enn sine venner - som man egentlig ønsker at skal ha tilgang.

- For mye av innholdet der ute, kommer innholdet til å være spennende nok eller sosial nok til at brukere ikke vil si nei. Brukerne kan ikke forhandle med Facebook-applikasjoner. Det er «take it or leave it», påpeker Constantine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.