NA24 brøt god presseskikk

Bård Bergfald har fått medhold i PFU i at han skulle ha kommet til orde i artikkel.

Pressens faglige utvalg (PFU) har i møte tirsdag avgjort at NA24 skulle ha «anstrengt seg ytterligere for å nå fram til klageren», Bård Bergfald, for å innhente tilsvar til passasjen som omtalte ham i NA24s sak «Miljøstempel til salgs», om miljøorganisasjonen Bellona.

Pressens faglige utvalg uttaler:

«Klagen gjelder en bredt anlagt reportasje på NA24s nettsider med tittelen «Miljøstempel til salgs», der både åpne og anonyme kilder uttalte seg om Miljøstiftelsen Bellonas forhold til næringslivet. Blant eksempler brukt om kontakt mellom stiftelsen og enkeltbedrifter, omhandlet ett av dem dioksinstriden ved Sande Paper Mill i Vestfold i 2001. Her navngis en tidligere Bellona-medarbeider, som påklager at han ikke ble gitt mulighet til samtidig kommentar, siden omtalen av ham inneholdt uriktige påstander og hadde et lite flatterende fortegn.

NA24 hevder at redaksjonen på forhånd gjorde flere mislykkede forsøk på å komme i kontakt med klageren, og at man altså ikke hadde noe ønske om å omgå ham. Nettavisen påpeker at det også i kjølvannet av klagen til PFU har vært vanskelig å komme i dialog med vedkommende. For øvrig synes det for NA24 som om klageren overser at en korrigerende artikkel ble lagt ut på nettsidene bare to dager etter den påklagede artikkelen.

Pressens Faglige Utvalg viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, der det blant annet heter: «De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.» Utvalget anser det for godtgjort at det klart var NA24s intensjon å kontakte klageren for kommentar, og legger til grunn at redaksjonen dermed erkjente hans rett til å komme samtidig til orde. Etter utvalgets mening skulle redaksjonen anstrengt seg ytterligere for å nå fram til klageren, og ikke nøyd seg med en kommentar fra Bellonas leder.

Selv om det kan betegnes som fortjenstfullt at det ble lagt ut en korrigerende artikkel etter at redaksjonen pr. e-post ble gjort kjent med klagerens innsigelser, kan ikke utvalget se at dette opphever den opprinnelige forsømmelsen.

NA24 har brutt god presseskikk.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag