Nær avtale for Edda Media

A-pressen, Opplysningen og Johan H. Andresen har på tegnebrettet en kjempedeal i mediamarkedet.

13.02.09 15:02

NA24 Propaganda har fått kjennskap til planer som vil skape store bølger i det norske medielandskapet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Edda-salg nært forestående
I lengre tid har det vært en prosess med det skadeskutte medieselskapet til David Mongomery, Mecom og det norske datterselskapet Edda Media.

Mecom sliter med stor gjeldsbyrde og det har blitt spekulert i at selskapet vil stå i fare for bryte lånebetingelsene. Mecom solgte nylig den tyske virksomheten, men etter det NA24 Propaganda er kjent med er arbeidet med å selge den norske virksomheten tatt opp igjen. Ifølge kilder med godt innsyn i prosessen er et salg nært forestående.

A-pressen var nær en avtale om kjøp av Edda Media rett før jul, men denne prosessen ble lagt på is. Nå skal Mecom igjen være i dialog med Polaris Media om å selge Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, og resten av Edda Media til et nytt selskap bestående av A-pressen, Opplysningen AS og Ferd. Sistnevnte eies av tobakksarving Johan H. Andresen.

Etter det NA24 Propaganda forstår er en avtale nært forestående og etter det NA24 Propaganda forstår skal det være Opplysningen AS som i første omgang overtar Edda Media, frem til kjøpet avklares i forhold til politiske myndigheter og konkurranse- og medietilsyn.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Eide Sivertsen kan bli «Edda-sjef»
De tre nye partnerne, A-pressen, Ferd og Opplysningen skal danne et nytt selskap som kjøper Edda Media. Stig Eide Sivertsen, som tidligere har hatt ledende stillinger i Schibsted, Nettavisen og Telenor Broadcast, leder nå Opplysningen og spås å være en het kandidat til til å lede det nye selskapet.

A-pressen har lenge hatt finansieringen klar og gjorde seg ferdig med en større gjennomgang av regnskapene og aktivitetene i samtlige Edda-selskaper før jul. Også Ferd og Opplysningen har behagelig likviditet i en periode hvor mange sliter med finansieringen.

Telenor er eier i A-pressen sammen med LO, samt eier i Opplysningen AS. Med den modellen som ligger på bordet nå vil Telenor styrke sitt medieeierskap mens LO blir vannet ut i forhold til dagens situasjon.

Dagsavisen skriver fredag at morselskapet til Adresseavisen, Polaris Media, er i ferd med å ta over Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke.

Vil ikke kommentere
Konserndirektør Thor Gjermund Eriksen i A-pressen ønsker ikke å kommentere hvorvidt de er i ferd med å kjøpe Edda Media.

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Eriksen til NA24 Propaganda.

Heller ikke direktør Stig Finslo i Edda Media ønsker å kommentere opplysningene fra NA24 Propaganda.

- Det er det naturlig at det er våre eiere i Mecom som uttaler seg om, sier Finslo.

Både Thor Gjermund Eriksen og Stig Finslo befant seg i ettermiddag i Brüssel på vei til et møte. Også Jonathan Diggs i Mecom var opptatt i et møte da NA24 Propaganda forsøkte å få fatt i ham i ettermiddag.

Peter Sunde i Ferd Capital sier til de ikke har mulighet til å kommentere prosesser de måtte være involvert i.

- Det er jobben vår. Hvis vi skulle kommentert slike saker ville det blitt helt uhåndterlig for oss, sier Sunde til NA24 Propaganda.

Stig Eide Sivertsen i Opplysningen sier han har et standardsvar til denne typen henvendelser.

- Og den kommentaren er at jeg ikke har noen kommentar. Det blir helt umulig å kommentere slike henvendelser. Har det noe for seg kommer jeg ut på glattisen, og har det ikke noe for seg blir resultatet det samme, sier Eide Sivertsen til NA24 Propaganda.

Mecom kjøpte daværende Orkla Media AS sommeren 2006 for drøyt 7,5 milliarder kroner. Mecom omsettes i dag for 2,8 pence, hvilket verdsetter hele selskapet til 44 millioner pund, 435 millioner norske kroner. Gjelden i Mecom var på 547 millioner pund da selskapet solgte sine tyske aviser. Det tilsvarer 5,4 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.