Gå til sidens hovedinnhold

Nettavisen fikk Fritt Ord-støtte for folkefinansiering av journalistikk

- Folk flest vil støtte god journalistikk innenfor områder de selv ønsker.

Folkefinansiering, den norske ordet for crowdfunding, er at enkeltpersoner eller enkeltentiteter går sammen for å støtte prosjekter med penger eller ressurser direkte. Den mest kjente formen for dette er Kickstarter, men konseptet baserer seg på hvordan mange selskaper ble finansiert ved at mange folk gikk sammen for å få til noe.

Nettavisen lanserte sin første plattform for folkefinansiering tidligere i vår med hjelpetil.no. Nettsiden er ment for innsamlinger til enkeltformål med en eller annen nytte direkte for initiativtagerne. Med basis i denne idéen begynte Nettavisen å jobbe med det samme for journalistikk. Prosjektleder Pål Nisja-Wilhelmsen forklarer:

-Det å finansiere god dybdejournalistikk, enten det er den mest kjente formen som skjer i en avisredaksjon eller bloggere, dokumentarskapere eller andre, trenger ressurser. I tillegg utarbeidet vi en hypotese vi snart fikk gode tall på at stemte, om at folk flest gjerne ville støtte god journalistikk innenfor områder de selv ønsker.

Skape god journalistikk

Plattformen skal la journalister i et medium, frilansere, uavhengige journalister, bloggere, filmskapere eller forfattere som ønsker å jobbe for og med de demokrative verdiene som ligger i det å skape god journalistikk legge ut prosjekter for direkte støtte. Prosjektene trenger ikke å ha noen tilknytning til Nettavisen, og vil dermed også være åpen for konkurrenter.

Les også: 200.000 kroner fra Fritt Ord til utvikling av kommentarsystem

-For den som søker om støtte er det gratis å legge ut prosjektene, og man kan sette seg mål for et nivå av støtte som skal til for å jobbe med et prosjekt. Eksempelvis kan du si at du ønsker 100.000 kroner for å avsløre korrupsjon i et større norsk firma, eller 50.000 kroner for å skrive en reisereportasje om Tsjernobyl, forklarer Nisja.

100.000 i støtte

I utviklingsfasen har prosjektet hatt navnet «Paragraf 100» etter ytringsfrihetsparagrafen i Grunnloven, og Nettavisen har i prosjektfasen snakket med både etablerte og unge journalister og skribenter.

-Vi kommer til å lage et råd som vil se gjennom prosjektene som legges inn, komme med innspill og anbefalinger samt sette et slags godkjent-stempel på enkeltprosjekter, forteller Nisja.

Les også: Brenna og al-Kubaisi får Fritt Ords Honnør

Prosjektet har nå fått 100.000 kroner i støtte av Fritt Ord for å videreutvikle prosjektet samt rekruttere medlemmer til rådet som skal se på prosjektene.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen er svært fornøyd med tildelingen.

- Jeg er glad for at Fritt Ord gir tilskudd til prosjekter som dette. Journalistikken er under press, og det uvisst hvordan den skal finansieres i framtida. Derfor er det viktig å kunne prøve ut ulike former for eksperimenter og betalingsmodeller.

Nettavisen forventer å lansere siden i løpet av tidlig høst 2016, men vil invitere interesserte innholdsskapere til å ta kontakt før plattformen lanseres for å være med på selve lanseringen.

Fikk støtte til kommentarfeltet

Det er ikke første gangen Nettavisen får støtte fra Fritt Ord. Nettavisen fikk også i 2015 200.000 kroner i støtte til utviklingen av det nye kommentarsystemet, et arbeid som også ga Stephansen en nominasjon til Årets Nyskaper av Oslo redaktørforening.

- Tildelingen fra Fritt Ord var faktisk avgjørende for at vi våget å sette i gang arbeidet med det nye kommentarfeltet. Det dekket selvsagt bare en liten del av kostnadene, men den moralske støtten var viktig, sier Stephansen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot