*Nettavisen* Økonomi.

Nettavisen politianmelder Facebook-forfalskning

EKTE OG FALSK: Nettavisen la ut en artikkel om AUF og arveavgift på Facebook (til venstre). Etter dette ble delingen endre for å skape fordommer og hat (til høyre). Foto: Skjermbilde fra Facebook

Nettavisen vil politianmelde forfalskningen gjort ved deling av en Facebook-post.

21.04.17 13:05

Nettavisen oppfordrer alle som har delt den falske FB-posten, om å slette den.

Den opprinnelige artikkelen ble publisert torsdag kveld og handler om AUF som vil endre arveavgiften. I artikkelen er det AUF-leder Mani Hussaini som fronter saken.

Nettavisen delte også saken på Facebook med tittelen «AUF-leder vil ha tilbake arveavgiften».

Etter at Nettavisen delte saken på Facebook, har noen endret tittel og ingress på artikkel. Tittelen på den falske delingen er «AUF-araber vil gjeninnføre arveavgiften for nordmenn». Siden har denne falske Nettavisen-artikkelen blitt delt tusenvis av ganger på Facebook.

Her er den originale saken: AUF-lederen vil ha tilbake arveavgift

Saken har blant annet blitt delt på FB-siden «Sylvi Listhaug som Statsminister for nasjonen Norge». Nettavisen har kontaktet gruppen for å få posten slettet, uten å ha fått svar.

Blir politianmeldt

- Vi trenger hjelp for å finne ut hvem som har gjort dette. Denne saken vil bli politianmeldt. Dette er meget alvorlig. Her har man manipulert en artikkel i Nettavisen for å spre hat og rasisme, sier redaktør Erik Stephansen.

- Dette er brønnpissing av verste sort, sier han til Journalisten, som omtalte saken fredag.

Nettavisen er fredag i kontakt med Facebook for å få hjelp til å finne ut hvem som har forfalsket posten. Stephansen sier at denne forfalskningen er svært alvorlig for Nettavisen, av to grunner.

- For det første er det viktig å slå ned på slikt i tider hvor vi diskuterer fake news eller falske nyheter. Dette handler om tillit til mediene generelt.

Ikke første gang

- Men for det andre er Nettavisen et medium som har våget å gå inn i den vanskelige problematikken rundt innvandring og integrering. Dette er et ømfintlig tema hvor det er svært viktig å trå varsomt. At vi da blir tilgriset på denne måten er svært alvorlig, sier Stephansen, som understreker at Nettavisen kommer til å forfølge hele veien.

Også andre medier har opplevd dette de siste årene. NRK lagde i desember 2016 en artikkel om problemet.

Klikk på bildet for å forstørre.

JENSEN: Generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Svært alvorlig

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening sier at denne typen forfalskninger er en del av «Fake news»-problemkomplekset som nå er et viktig tema.

- Dette er svært alvorlig. Det forvirrer publikum og kan åpenbart påvirke troverdigheten til mediene. Vi har sett flere eksempler på dette uvesenet som vi må prøve å bli kvitt, sier han.

Jensen sier at denne typen forfalskninger er lovstridig.

- Det er et brudd på åndsverksloven, men først og fremst ødeleggende for troverdigheten til de redaktørstyrte mediene, sier han.

Generalsekretæren mener det er behov for å forfølge denne typen saker rettslig.

- Vi må også gjøre det til et tema slik at publikum blir oppmerksom på denne typen forfalskninger. Når man ser en slik tittel og ingress, så bør det ringe en klokke hos leserne. Man bør sette spørsmålstegn ved om dette virkelig kan være Nettavisens tittel, sier Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag