*Nettavisen* Økonomi.

Nord-Norge ut av værkartet

Foto: Johan Bergen (Innovation Norway)

Fra og med torsdag får du ikke vite hvordan været blir nord for Trøndelag dersom det blir streik.

25.05.10 17:03

Det amputerte værkartet kan spesielt gi kystfiskere problemer.

Forskerforbundets medlemmer i Værvarslinga for Nord-Norge tas ut i streik torsdag, dersom staten og Unio ikke blir enige før morgendagens forhandlingsfrist, skriver forskerforum.no.

Konsekvenser
Konsekvensene er ganske enkelt at det ordinære værvarslet forsvinner.

- Det som går ut på TV, radio og skriftlig vil ikke utstedes, forteller regionleder Helge Tangen ved Meteorologisk institutt i Tromsø. Han ser for seg et tomt værkart på Dagsrevyen.

- Og når værvarselet leses opp på radio vil det ikke komme noe om nord for Trøndelag, sier han. Det kan få konsekvenser spesielt for fiskere.

- Vi har særlig mange brukere som holder til på havet, og de er avhengig av gode værvarsler. De vil merke at det blir lite bakgrunnsmateriale.

Vil varsle ekstremvær
Tangen forsikrer imidlertid at streikende meteorologer i nord ikke skal ramme liv og helse. Siden værvarselet har betydning for liv og sikkerhet, har de fått dispensasjon til å ha en meteorolog på vakt døgnet rundt.

- Vi har fått dispensasjon til å ha en minimumsbemanning med én til stede til en hver tid, for å ivareta det som kalles liv og verdier. Det betyr at vi sender ut meldinger som vanlig publikum ikke ser i det daglige, men kuling og stormvarsler for de som er til havs, og spesialmeldinger for de som er i flytrafikken, som turbulens. Nå er askefaren over, men det ville vi også fortsatt med dersom det var aktuelt. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.