*Nettavisen* Økonomi.

Nordmann siktet i stor fildelingsaksjon

Politiet har gått til aksjon i Norge og 13 andre land.

07.09.10 22:01

Ifølge Expressen gikk politi i 14 forskjellige land til aksjon mot fildelere tirsdag morgen.

Norge skal være et av landene der politiet har gått til aksjon.

- Dette har jeg lest også, og vi venter på tilbakemelding fra datakrimavdelingen om vi også har vært involvert, får Nettavisen opplyst fra Kripos' pressevakt tirsdag ettermiddag.

Aksjon i Stavanger
Politiet i Stavanger bekrefter derimot overfor VG Nett at de har vært involvert.

- Vi slo til i morgentimene mot en mann i Rogaland mistenkt for ulovlig fildeling, sier politioverbetjent Jens Kristian Roland i datakrimseksjonen ved Rogaland politidistrikt til VG Nett.

Politiet skal ha beslaglagt flere terabyte med det politiet mener er ulovlig nedlastet film og musikk, men mannen anses ikke som noen hovedmann bak nettverket.

Aksjon mot nettverk
Aksjonen skal ikke være rettet mot «vanlige» fildelere, men mot den såkalte «scenene» - som er toppnivået i fildelingsverdenen der nytt materiale blir distribuert først innenfor svært lukkede miljøer.

- I rundt to år har det føderale belgiske politiet infiltrert en gruppe som tilhører «scenen». De har kommet inn i fire grupper som slipper nederlandsk film. Gjennom tiden har en sporet IP-adressene til medlemmene for å se hvem som deltar. Disse har ledet fram til 14 forskjellige land, sier Paul Pintér, som organiserer kampen opphavsrettsbrudd i Sverige.

Beslagene i saken skal overleveres belgisk politi. Hvor store beslag det er snakk om er ikke kjent, men det skal være av betydelig størrelse.

I Sverige er fire personer brakt inn til avhører. Og ifølge Pinter kommer det i tiden fremover til å bli flere beslag, basert på funn på de beslaglagte datamaskinene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.