*Nettavisen* Økonomi.

Norge «glemte» Paralympics

Foto: Scanpix

Det offisielle Norge var fraværende under handikap-OL. Det var også pressen.

08.10.08 22:09

Onsdag var handikap-OL over. Etter deltagelse i ni grener havnet Norge på 43. plass på medaljerangeringen. Det ble ett gull, tre sølv og tre bronse. Men sammenlignet med sommer-OL i august fikk lekene minimalt med spalteplass i norske medier.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I løpet av de 12 dagene lekene varte fikk de 24 utøverne til sammen omtale i 4.763 artikler. Til sammenligning fikk de 24 mest omtalte utøverne under sommer-OL omtale i 36.388 artikler i landets papir- og nettspalter. Dette viser en telling NA24 Propaganda har foretatt.

- Dette er den journalistiske tyngdeloven. Paralympics vil aldri bli komme i nærheten av dekningen sommer-OL får. Resultatet for utøverne har også vært dårligere enn forventet, sier leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie, til NA24 Propaganda.

Han tror interessen har dalt sammenlignet med tidligere års leker.

- Paralympics får nok ikke fått like mye spalteplass som tidligere. Det at det ikke sendes direkte på TV er også en annen faktor, mener Sollie.

Mest bordtennis
Et raskt søk under de to lekene viser at ordet OL ble brukt 36.582 ganger mellom 8. til 24. august, mens OL og Paralympics ble brukt 4763 ganger fra 6. til 17. september. Da er ikke varianter av ordet tatt med.

Gjennomfør handikap-OL i de to ukene før sommer-OL er Sollies råd.

- Aller venter på OL. Idretts-Norge er dødt og det krasjer ikke med fotballen. Det er også fin måte å kjøre inn anleggene på, sier Sollie.

Det var bordtennisutøverne Tommy Urhaug og Rolf Erik Paulsen som fikk mest spalteplass under handikap-OL med henholdsvis 611 og 434 artikler. Til sammenligning fikk sommer-OLs mest omtalte utøver Olaf Tufte 2906 omtaler i løpet av de 17 dagene lekene varte.

En rask kvalitativ gjennomgang av lekene viser også at sommer-OL får større plass å boltre seg på med forsider og helsidesoppslag.

Send resultater
- Dette er for oss et spørsmål ressurser og stoff tilgang. Vi har ikke ressurser til å dekke alt, men vi registrerer det, sier, Sjur Natvig, nestleder i NTB Sport.

- Dette har vel litt å gjøre med at man i OL har mer profilerte og kjente utøvere. Navn folk kjenner.

Han mener man sjelden ser utøverne ellers i mediebildet. Men innrømmer at ansvaret er todelt.

- Det klart vi har et føler et ansvar for å formidle Paralympics, men jeg vil også påpeke at vi sjelden får tilsendt data. Det er viktig for at vi skal kunne registrere det. Dette gjelder også for mange andre og mindre idretter, sier Natvig til NA24 Propaganda.

- Noen er flinke til dette. Sandvolleyballutøverne ringer inn til oss etter kamp og forteller om sine resultater og når de er tilgjengelig for intervju. Et eksempel til etterfølgelse, avslutter NTB Sportens Sjur Natvig.

Kilder: atekst og BuyAndRead

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.