NA24.no

Norske aksjeluringer i Financial Times

(Scanpix/Privat/Montasje)
Sist oppdatert:
Det vekker internasjonal oppsikt at to norske privatinvestorer tilsynelatende lurte datasystemet til en meglergigant.

Financial Times omtaler fredag de norske privatinvestorene Svend Egil Larsen og Peder Veiby, som er tiltalt for å ha manipulert aksjehandelen på Oslo Børs.

Det oppsiktsvekkende ved saken er at investorenes motpart i de aktuelle handlene var en «robot», i realiteten et dataprogram. Bak dataprogrammet stod det internasjonale meglerhuset Timber Hill, som har spesialisert seg på denne typen automatisk handel med verdipapirer.

Ifølge tiltalen har de to oppdaget en svakhet ved Timber Hills program, som medførte at de tjente penger på å gjennomføre handler som førte til at programmet flyttet kursene som ble tilbudt i en slik grad at de to kunne hente ut en gevinst på etterfølgende handler.

Handlene ble gjort i relativt lite omsatte aksjer, Hafslund, Wilh. Wilhelmsen og Odfjell. Veiby skal ha tjent rundt 250.000 kroner, Larsen rundt 160.000 kroner.

Financial Times påpeker at de to har fått mye støtte i nettdebatter i Norge. Det vises til at roboter i økende grad dominerer verdenes finansmarkeder.

Avisen skriver også at denne typen automatisk handel knyttes til mini-krakket på børsen i USA i mai, da en flodbølge av automatiske ordrer sendte markedet i fritt fall.

Politiadvokat Christian Stenberg mener sympatien for de to er misforstått. - Dette er en ny type manipulasjon, men det går likevel ut over andre investorer i markedet, sier han til Financial Times.

Saken skal opp for Oslo tingrett i september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere