*Nettavisen* Økonomi.

NRK: Dette skjer med muslimske andakter

AVKLARING: Bønn i en moské i Oslo. NRK vil gjenspeile mangfoldet av Norges religioner og livssyn i andre programposter enn Andakten, som de presiserer skal bestå som i dag. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Debatten har tatt fyr - nå kommer NRK med avgjørende presisering.

- Ja til muslimske andakter i NRK, skrev Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum i sin blogg Nett på sak i forrige uke. Med det fyrte han av en kraftsalve av et startskudd for en debatt som stadig pågår med full styrke.

Les mer: Det koker i dette kommentarfeltet

Tirsdag morgen tikket det en avklarende epost inn til Nettavisen. Avsender er programsjef Ida Kvissel i NRKs avdeling for fakta og fordypning, og hun presiserer at andakten i P1 og P1+ fortsatt skal være tuftet på kristen tro, og viser til NRKs vedtekter.

Programsjefen avviser kategorisk at det åpnes for muslimske andakter i NRK, og ber Nettavisen formidle presiseringen.

Her er hele eposten:

Ikke muslimsk andakt i NRK

Den siste uken har det vært en del oppslag i aviser, nett og sosiale medier hvor det kan se ut som NRK har planer om åpne opp for muslimsk andakt. Det er ikke tilfelle. Andakten på P1 og P1+ skal fortsatt være tuftet på kristen tro.

Andaktsholderne i NRK er i hovedsak prester, men også andre profilerte kristne har holdt andakt. Denne variasjonen mener vi representerer en berikelse for andakten. Vi ønsker å gi plass til mangfoldet innen kristen tro i andakten. For andaktsholdere uten formell teologisk bakgrunn, kan det føles unaturlig å lese Fadervår og lyse velsignelsen – slik tilfellet var forrige uke. For NRK er det vanskelig å pålegge andaktsholdere å lyse velsignelse, all den tid en andakt ikke har faste krav til liturgiske elementer.

Reaksjonene blant lytterne er delte på andakten. Noen ønsker at den alltid skal inneholde bønn og velsignelse, andre ønsker større variasjon og atter andre ber oss slutte med kristen andakt. For oss er reaksjonene en bekreftelse på at innholdet engasjerer og at fåtallet er likegyldige til andakten. Denne uka er andakten tilbake i sin velkjente form, altså med både bønn og velsignelse. Også i tida framover vil dette være det vanligste, men vi tar på alvor at vår oppgave er å utvikle andakten i tråd med publikums ulike behov.

Andakten og gudstjenestene er programposter som har forkynnende innhold. Dette er en del av samfunnsoppdraget slik det er beskrevet i NRK sine vedtekter. Der heter det at NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet. Gjennom andakten og Gudstjenestene gjenspeiler vi Norges religiøse arv. I andre programposter speiler vi mangfoldet av ulike religioner og livssyn. Begge deler er forankret i NRKs oppdrag og begge deler må utvikles i tråd med publikums ønsker og forventninger.

Ida Kvissel
Programsjef fakta og fordypning

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag