NA24.no

FIKK NRK-HJELP: Da prinsesse Märtha Louise (t.v.) og Elisabeth Nordeng lanserte boken «Stemmen eller støyen» i høst, fikk de for mye NRK-hjelp, men er Kringkastingsrådet.
FIKK NRK-HJELP: Da prinsesse Märtha Louise (t.v.) og Elisabeth Nordeng lanserte boken «Stemmen eller støyen» i høst, fikk de for mye NRK-hjelp, men er Kringkastingsrådet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

NRK får englekritikk

NRK må tåle kritikk fra Kringkastingsrådet for sin dekning av engleboka til prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng.

Oslo (NTB-Bibiana Piene): – Rådet er kritisk til at NRK har gått langt i å bistå en næringsdrivende prinsesse Märtha Louise i å markedsføre boken. Spesielt kritisk er rådet til innslagene i Dagsrevyen og Nitimen, sier leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold.

Torsdag diskuterte rådet NRKs dekning da engleboka ble lansert i oktober. Boka fikk bred omtale i hele åtte innslag på ulike sendeflater. Etterpå haglet kritikken, særlig i sosiale medier.

Flere av medlemmene i Kringkastingsrådet mener dekningen bar preg av ukritisk lanseringsjournalistikk, men trakk fram et innslag i Aktuelt som et hederlig unntak.

Nye krav
Det er ikke første gangen NRK får kritikk for sin dekning av kongehuset. Ifølge Kokkvold må kanalen nå drøfte hva de skal gjøre med denne dekningen i fremtiden.

– I dag er kongehuset i endring. Kronprinsparet opptrer oftere og mer direkte politisk enn medlemmer av kongehuset har pleid å gjøre. Prinsesse Märtha Louise driver en omdiskutert næringsvirksomhet som også innebærer at hun aktivt oppsøker det offentlige rom. Det stiller nye krav til journalistikken, heter det i uttalelsen fra Kringkastingsrådet.

– Panegyrisk vås
Rådets medlemmer tok til dels sterke ord og vendinger i bruk da saken ble diskutert.

– Panegyrisk vås med kaklende og jublende damer som roste hverandre, sier førstelektor ved Markedshøyskolen og mediekommentator Elin Ørjasæter om innslaget i Nitimen.

– Det var for mye, for ensidig og for snilt. Dette hadde ikke skjedd dersom vedkommende ikke hadde hatt tilknytning til kongehuset, sier generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm.

Journalist i Dagens Næringsliv og forfatter Kjetil Bragli Alstadheim har sett nærmere på NRKs dekning av engleboka.

Motstemmer manglet
– Det som mangler var kritikerne, de som mener noe annet, motdebattanter. Kronprinsesse Märtha og Elisabeth Nordeng møtte aldri sine kritikere ansikt til ansikt, påpeker han.

– Det hele ble for ensidig og velvillig og for mye på de to forfatternes premisser. Märtha ble behandlet som kongelig i et prosjekt som både er kommersielt og kontroversielt, sier Alstadheim, som mener at NRK i mange tilfeller virker som en forlenget arm av Slottets kommunikasjonsavdeling.

– Det som blir konsekvensen, er at NRK blir en kanal som samler folket rundt kongehuset. Spørsmålet er jo, hvordan dekker vi det at kongehuset også er en maktposisjon som er opptatt av å bevare sin makt og sine privilegier, sier han.

– Bedre enn sitt rykte
NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen og viser til flere saker der NRK har drevet kritisk journalistikk mot kongehuset. Dessuten er det ikke mange kritikere som ønsker å stå fram, framholder han.

– Vi har forsøkt, men det er de samme som går igjen, sier han.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av at vi er ukritiske. Vår kongejournalistikk er langt bedre enn sitt rykte, sier Bjøntegård.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen framholder at det selvsagt er NRKs oppgave å drive kritisk journalistikk.

– Men det er også vår oppgave å vise fram viktige begivenheter – og vi kan ikke alltid gjøre begge deler samtidig, sier han.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere