NRK fikk hard medfart i romkvinne-saken

Foto: Faksimile (NRK)

Håndtering av den såkalte romkvinne-saken fikk kraftig kritikk av Kringkastingsrådet torsdag.

14.03.13 14:21

Romkvinnen som var sentral i et innslag i Dagsrevyen 12. januar, var i Bergen tingrett dømt til tre og et halvt års fengsel for menneskehandel, medvirkning til tvangsekteskap og voldtekt av datteren, som da var 11 år gammel. I tillegg omfattet dommen utnyttelse av flere barn, bedragerier, omfattende tyverier og bruk av barn som lokkeduer for sexkjøpere.

Kritikken fra rådet gikk både på fakta som var underslått i innslaget og på NRK-ledelsens svar på kritikken i etterkant.

Blant faktaene som ikke kom fram i innslaget, var at kvinnen var dømt for medvirkning til tvangsekteskap og medvirkning til voldtekt av sin egen datter.

NRKs skjeve dekning av Romkvinne-saken ble først omtalt av Morgenbladet, og deretter fulgt opp av blant andre Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum her og her. og av Nettavisen-kommentator Elin Ørjasæter i blant annet denne bloggen.

- Urettmessig dømt
Rådsmedlem og medieforsker Kjersti Thorbjørnsrud holdt en innledning til møtet i Kringkastingsrådet. Hun mente at «offeret» i denne saken, nemlig romkvinnen, etter det som framgikk av innslaget, var urettmessig dømt.

- Er dette et symptom på noe mer, spurte Thorbjørnsrud og framholdt at det var en sterk historie som var vist. En sak om en liten kvinne i kamp mot et mektig system og som appellerte til folks følelser.

- Dette innslaget var en betenkelig sammenblanding av det som framstår som troverdig og det som faktisk er sannferdig, sa Thorbjørnsrud.

Mer åpenhet
Den nytilsatte NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen sa på møtet at han hadde vært rundt i huset og opplevd at denne saken hadde gjort ordentlig vondt. Han lovet at det ville bli større åpenhet om TV-kanalens arbeidsmetoder.

- Det må gjøres på en måte som ikke svekker medienes evne til kritisk journalistikk. Vi må utvikle metoder for å utrede journalistisk metode, som ikke svekker kildevernet, sa han under møtet før Kringkastingsrådet kom med sin uttalelse. Den inneholdt sterk kritikk av innslaget og etterlyste bedre kvalitetssikring før programmer går på lufta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.