NRK-journalister får pris

Fra venstre: Janne Kjellberg er journalist og jobber med kultur og samfunnsstoff i NRK P2. Hun har laget flere radiodokumentarer om papirløse for NRK. Caroline Rugeldal er utdannet sosiolog og jobber som vaktsjef i Dagsnytt 18, NRK. Rugeldal har laget flere radiodokumentarer om papirløse for NRK.

Fra venstre: Janne Kjellberg er journalist og jobber med kultur og samfunnsstoff i NRK P2. Hun har laget flere radiodokumentarer om papirløse for NRK. Caroline Rugeldal er utdannet sosiolog og jobber som vaktsjef i Dagsnytt 18, NRK. Rugeldal har laget flere radiodokumentarer om papirløse for NRK. Foto: NRK

Menneskerettspris tildeles Janne Kjellberg og Caroline Rugeldal.

Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister for 2012 tildeles NRK-journalistene Janne Kjellberg og Caroline Rugeldal for dokumentarboken «Illegal. Papirløs i Norge».

Prisen deles ut hvert annet år til journalister som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

Forteller egne historier
Kjellberg og Rugeldal dokumenterer i «Illegal» hvordan papirløse lever i Norge. Juryen mener at forfatterne gir stemme til en marginalisert gruppe som risikerer mye ved å stå frem og fortelle sine egne historier.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Ifølge juryen fyller boken en viktig journalistisk oppgave ved å holde det offentlige rom åpent for enkeltmenneskers historier, slik at det blir mulig å se og ta stilling til konsekvensene av den politikken som føres. I særlig grad er dette viktig etter lovendringene som gir utvidet adgang til å fengsle utlendinger uten gyldig opphold.

Viktig bidrag
«Illegal. Papirløs i Norge» er et viktig bidrag til økt åpenhet og debatt om konsekvensene av dagens politikk og praksis overfor asylsøkere med avslag, sier juryleder Ann-Magrit Austenå i en pressemelding.

- Vi er utrolig stolte og glade, sier Kjellberg og Rugeldal i meldingen. De ser på prisen som en viktig anerkjennelse av arbeidet med å synliggjøre de mange tusen papirløse som lever i Norge.

- I en tid der myndighetene trapper opp tvangsreturer og fengsling av papirløse er det et viktig journalistisk samfunnsoppdrag å følge med på hvorvidt de grunnleggende menneskerettigheter blir overholdt overfor mennesker uten gyldig oppholdstillatelse, sier prisvinnerne i meldingen.

Får 100.000 kroner
Prisen er totalt på kroner 100 000 og en litografi av kunstneren Håkon Bleken. Prisen deles ut av statsråd Anniken Huitfeldt ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag 9. mai kl.18.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag