NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Cornelius Poppe/Scanpix)

NRK kan miste OL

Sist oppdatert:
De olympiske lekene kan ende opp hos TV3.

For forhandlingene mellom Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) og Den internasjonale olympiske komité (IOK) har nå brutt sammen.

Sjekk ut NA24 Propagandas nye mediaguide

Overrasket over prisen
Det betyr at NRKs muligheter til å overføre fra OL etter 2012 ryker. EBU sitter allerede på tv-rettighetene for 2010 og 2012, og har nå forhandlet om retten til å sende fra lekene i 2014 og 2016.

- Vi beklager IOKs beslutning på det sterkeste, og merker oss at vi vurderer verdien på de fremtidige rettighetene forskjellig. EBU-medlemmene er overrasket over de høye forventningene til IOK, sier EBU-president Fritz Pleitgen i en pressemelding.

EBU, der både NRK og TV 2 er medlemmer, har solgt OL-bildene videre til sine medlemmer siden 1960. Men om fire år er det slutt på felleskjøp av de dyre rettighetene.

Les også: TV 2 raser etter fotballtap

Ifølge bransjebladet TV Sports Markets er Modern Times Group (som blant annet eier TV3 og Viasat) en stor favoritt til å kapre de skandinaviske rettighetene.

- Aldri hele på betal-TV
- Vi vurderer generelt alle slike rettigheter. Vi regner på det og evaluerer. OL har en viktig plass hos de norske tv-seerne, og er et interessant arrangement, sier sportssjef Stian Aune Kleppo i TV3 og Viasat til NA24 Propaganda.

- Det vil nok aldri bli slik at lekene sendes på betal-TV i sin helhet. Det finner ikke IOKs sponsorer seg i, kommenterer professor Harry Arne Solberg, som er ekspert på sportsøkonomi.

IOK har allerede solgt tv-rettighetene for 2014 og 2016 til satelittkanalen Sky Italia og tyrkiske Fox. Men de aller viktigste enkeltmarkedene er Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania.

For lekene i 2010 og 2012 skal IOK ha fått 726 millioner euro fra europeiske tv-kanaler, og nå håper man å kunne øke summen ved å selge rettighetene stykkevis og delt.

Bytter OL mot fotball
I fjor brøt IOK med sitt vedtatte prinsipp om å selge tv-sendingene utelukkende til åpne kanaler, og dermed kan fremtidens leker ende opp på mindre tilgjengelige stasjoner.

Sky Italia planlegger å bytte bort deler av sine rettigheter mot fotball. Slik vil OL-sendingene nå bredere ut, akkurat som IOK lenge har vært opptatt av.

- Det er en tenkt situasjon; at MTG kjøper rettighetene og bytter frem og tilbake mot andre rettigheter i retur, sier Harry Arne Solberg til NA24 Propaganda.

IOK-topp Gerhard Heiberg og MTG Norway-sjef Hein Espen Hattestad har ikke vært tilgjengelige for kommentarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere