NA24.no

Foto: Faksimile (NRK)

NRK på klagetoppen

Har over dobbelt så mange klager som VG.

Det er NRK hadde flest klager på seg i Pressens Faglige Utvalg (PFU) første halvår 2013. Det viser ferske tall fra Norsk Presseforbund.

Mediehuset fikk hele 27 klager på seg. Av disse endte fire med brudd på god presseskikk og to med kritikk.

- Det handler om at de er mange redaksjoner og er vesentlig større enn alle andre. Jeg vet at NRK har jobbet veldig med etikk det siste halvåret, så det blir spennende om man ser dette på tallene allerede til høsten, sier Ingrid Synnøve Torp, organisasjonssekretær i Pressens Faglige Utvalg, til Nettavisen.

Nedgang

VG fikk ialt 13 klager mot seg, men ingen av sakene ga fellelse. For Dagbladets 12 klager gikk det samme vei.

- Dagbladet har i flere av sakene kommet til en minnelig løsning. Dette er en trend som vi også finner i igjen hos andre medier, sier Torp.

Totalt har Pressens Faglige Utvalg behandlet 186 klager første halvår og 89 redaksjoner er klager inn. Det er en liten nedgang sammenlignet med tilsvarende tall første halvår i rekordåret 2012.

Selv om antallet klager har økt en del de senere årene, har antallet fellelser vært mer eller mindre stabilt.

- Dette er ganske normalt i mengde og antall brudd. Det er helt på nivå med 2012, fortsetter Torp.

Hopper over tilsvar

Igjen er det brudd på samtidig imøtegåelse som topper statistikken, selv om nok alle journalister kjenner til denne regelen.

- Dette er noe presseforbundet har hatt fokus på i lang tid. Vi ser også at antall identifiseringsklager øker, sier Torp.

Hun forteller at tallene også viser en økning i antall klager på omtale av barn.

Ikke bekymret

På tross av økning i antallet klager de siste årene, ser Torp ingen grunn til å rope varsku. Hun omtaler det som en «god ting».

- Dette tyder på at ordningen blir mer kjent. Hvis vi hadde sett en økning i antall fellelser, hadde det derimot vært grunn til bekymring, sier hun.

Av regionsavisene er det Adresseavisen, Rogalands Avis, Stavanger Aftenblad og Telemarksavisa som får flest klager. Nettavisen har to PFU-klager første halvår 2013, men ingen av sakene endte med fellelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere