NA24.no

NRK streiker: Haddy N'jie og Dennis Vareide leder i NRKs 17. mai-sending fra barnetoget


Dennis Vareide og Haddy N'jie skal likevel lede TV-sendingen hos NRK 17. mai, uten Noman Mubashir (t.h). 
Dennis Vareide og Haddy N'jie skal likevel lede TV-sendingen hos NRK 17. mai, uten Noman Mubashir (t.h).  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Det blir et sterkt begrenset tilbud fra NRK så lenge streiken pågår. 17. mai-dekningen vil bare være fra Oslo, ifølge mediedirektør Marius Lillelien.

– Det blir et sterkt begrenset tilbud, sier Lillelien til NTB dagen før nasjonaldagen.

Det innebærer at det i år ikke blir noe av den tradisjonelle 17. mai-sendingen som NRKs seere er vant til, med innslag fra feiringen en rekke steder landet rundt. Haddy N'jie og Youtuber Dennis Vareide skal være programledere, men sendingen vil foregå uten øvrige kommentarer.

– Vi skal gi et best mulig tilbud og formidle 17. mai-stemningen, men det må skje innenfor de rammene streiken setter. Det blir derfor ikke bilder fra rundt om i landet. Det beklager vi sterkt, sier Lillelien.

Det var på forhånd planlagt at Vareide skulle debutere som reporter fra barnetoget i NRKs 17. mai-sending, mens Haddy N'jie skulle være programleder fra Slottsplassen. De to er ikke omfattet av streikeuttaket til Norsk Journalistlag (NJ) og skal derfor gjøre den jobben de opprinnelig var hyret inn til å gjøre.

17. mai-sendingen på NRK1 starter 9.30 og avsluttes 13.45.

Provosert

Løsningen blir ikke godt mottatt av NRK-profil Fredrik Solvang.

– Jeg synes det er veldig synd at NRK gjør det. Det undergraver effekten av streiken. Jeg synes de burde tenkt seg nøyere om, sier Solvang til VG.

– Jeg tenkte bare «WTF» («hva faen», red.anm.). At NRK benytter seg av ikke-organiserte medlemmer til en så symboltung sending som 17. mai, er bare å registrere, sier Solvang til VG.


– Seerne vil få en innledende sending før barnetoget starter, som Haddy skal lede, og bilder fra toget med kongefamilien og garden, og det vi er vant til å se. Men bildene vil ikke bli kommentert, fordi de som skulle ha gjort det, er tatt ut i streik, sier Lillelien.

Streikeleder: - NRK bør tenke seg nøye om

Leder for de streikende NRK-journalistene Richard Aune sier NRKs 17. mai-opplegg under streiken vekker reaksjoner:

- Det provoserer mange av våre streikende. Det skjønner jeg. Nå bør NRK tenke seg nøye om og være forsiktig med hva de holder på med. De bør ikke være kreative på hvordan de bruker de uorganiserte nå under streiken. Det er sånn at du skal ikke sette inn arbeidskraft til å gjøre de streikendes oppgaver. Jeg vet ikke om det er tilfellet her, men appellen er; Vær ytterst forsiktig og vurder hele sendingen! sier Aune.

1700 streiker

1.700 journalister og redaksjonelt ansatte i NRK ble tatt ut i streik tirsdag ettermiddag, etter at NJ og NRK ikke klarte å bli enige om årets lønnsoppgjør. Journalistene i statskanalen har opplevd å sakke akterut i forhold til sammenlignbare grupper i samme yrke, og krever derfor at noe av etterslepet hentes inn i årets lønnsoppgjør. De hevder dessuten at de ikke er blitt møtt på krav om at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte, blant annet lønnsmessig, og krav om sikring av relevant kompetanse for framtida.

Fra Spekter, som forhandler for NRK, og NRK-ledelsens side har det vært uaktuelt å gi NJ-medlemmene et lønnstillegg som går utover frontfagets ramme, som er nivået de fleste organiserte arbeidstakere i Norge kan vente seg i år.

Følger streikens regler

Marius Lillelien forsikrer at streikens regler skal respekteres og følges så lenge konflikten pågår. Det betyr at de som ikke er omfattet av streiken skal gjøre den jobben de opprinnelig skulle ha gjort, men ikke pålegges andre og flere oppgaver. Derfor vil radiosendeflatene til NRK i stor grad fylles med musikk, avbrutt av korte nyhetssendinger hver time, først og fremst basert på nyhetsmeldinger levert av NTB.

Også på nettsidene til NRK vil stoffomfanget være svært begrenset, mens fjernsynskanalene først og fremst vil vise dokumentarer og programmer som var ferdig produsert før streiken brøt ut, samt andre programmer som ikke lages av organiserte, ifølge Lillelien.

– Vi vil sende bilder fra bryllupet til prins Harry og Meghan Markle i Storbritannia lørdag, men også her er det usikkert om de vil bli kommentert. Det blir nok en litt annerledes sending enn vi hadde tenkt, men vi skal sørge for at folk får bildene hjem i stua, sier Lillelien.

- Tar det for gitt at spillereglene følges

- Når 1700 av våre medlemmer nå går ut i streik, er det programledere, redigerere, produsenter, fotografer og mange ulike grupper. Når de legger ned arbeidet, vil det merkes. Dette er folk som jobber i Dagsrevyen, i Brennpunkt, på Marienlyst, på Tyholt, i Porsgrunn og så videre, sa NRKJ-leder Richard Aune til Nettavisen tirsdag.

- Hva blir konsekvensene for NRKs planlagte direktesendinger 17. mai?

- Flere av våre medlemmer skulle vært på jobb den dagen. Vi tar for gitt at ledelsen følger spillereglene for en streik, sa Aune da.

Les også blogg: Hårreisende om NRK streiker på 17. mai

Journalistene i NRK er i streik, men fotografene og resten av de ansatte i NRK produksjon fortsetter rigging av kameraer og utstyr til sendingen 17. mai på Slottsplassen i Oslo. 

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterte meklingsbruddet slik:

- Dette er veldig leit og en sterkt beklagelig situasjon. Jeg beklager overfor publikum at NRK ikke kan levere de nærmeste dagene slik publikum forventer. Det er åpenbart at streiken vil ramme det tilbudet, sier Eriksen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere