NA24.no

NRK truer ny «Oslolosen»-pirat

Sist oppdatert:
Men denne nettbutikken tar gjerne en rettsak mot NRK.

(iOslo.no) iOslo.no har tidligere skrevet om Andreas Wahl fra Tønsberg som ble presset av mektige NRK til å stoppe nettbutikken hvor han solgte ulovlige plagg med tegninger og uttrykk av Harald Eia-karakteren «Oslolosen» fra «Ut i vår hage 2». NRK Aktivum reagerte med vantro da iOslo.no opplyste statskanalen om nettbutikken og skrev, gjennom sin advokat, brev til Tønsberg-mannen hvor de ba ham stoppe salget.

Les hele brevet fra NRKs advokat her.

Nå har en ny nettbutikk med «Oslolosen»-effekter åpnet og de har ingen planer om å legge seg flat for statskanalen.

- Vi har tenkt til å stå løpet ut mot NRK Aktivum, selv om dette innebærer eventuelle rettssaker, sier Robin Askeland til iOslo.no, som styrer nettbutikken sammen med Victor Miettinen.

Innfrir ikke truslene
«Oslolosen»-plaggene selger duoen gjennom nettsidene theplanet.no og spreadshirt.net. T-skjortene er ikke helt ulike de plaggene Andreas Wahl solgte i sin nettbutikk.

- Vi har kontaktet advokatene til NRK og bedt dem dokumentere sine rettigheter i saken. Vi vil også holde de (NRK Aktivum journ.anm) ansvarlige for alle økonomiske tap dette påfører oss, forteller Victor Miettinen.

Nettbutikken ble opprettet torsdag i forrige uke.

- Vi så på saken til Andreas Wahl og mente det ikke var riktig av NRK å drive med regelrett utpressing av rettigheter de ikke har, understreker Miettinen.

Må stoppe salget
NRK Aktivum, som har rettigheter til salg av NRK-effekter, sier følgende gjennom sin advokat, i brevet til Askeland og Miettinen:

- Jeg ber på vegne av NRK Aktivum at salget av samtlige av t-skjortene som er relatert til «Oslolosen» og NRK-serien fjernes fra ovennevnte nettsted innen klokken 16.00 onsdag 9.april 2008, skriver NRKs advokat Harald C. Bjelke jr. i brevet.

Videre skriver advokat Bjelke jr. at uavhengig av om salget stanses innen fristen forbeholder NRK Aktivum seg retten til å kreve erstatning for salget. Han poengterer også at selskapet vil vurdere å gå til rettslige skritt og begrunner det med følgende:

- T-skjortene med motivene, så som tegning av hodet til Harald Eias «Oslolosen»-figur fremstår som rene kopier av rettighetsbelagte figurer og bilder fra NRK-serien. Og selv om NRK isolert sett ikke har enerett til begrepene «Oslolos» eller «Hønse-Lovisa» fremstår også hele t-skjortesamlingen som en systematisk utnyttelse av TV-seriens og «Oslolosens» popularitet, sier han videre.

Askeland og Miettinen mener selv de har en god sak mot statskanalen.

- Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Vi tjener i første omgang ingen ting på salget, vi har ikke planer om å selge stort heller. Vår sak er at NRK ikke kan gå inn og «styre» markedet med rettigheter de ikke har.

Fikk støtte fra Eia
Wahl som la ned sin nettbutikk i forrige uke fikk full støtte fra «Oslolosen» selv, Harald Eia.

- Kule t-skjorter. NRK burde kjøpe designen og ideen av ham, selge disse t-skjortene og gi ham (Andreas Wahl journ. anm.) royalties, sa, Harald Eia, til iOslo.no i forrige uke.

Komikeren var imidlertid glad for at Wahl la seg paddeflat da NRK Aktivum reagerte med vantro på virksomheten.

- Det at denne studenten viser såpass initiativ og entusiasme og lager t-skjorter sånn helt på egen hånd - det strider mot NRKs grunnverdier, og er i utgangspunktet veldig irriterende og provoserende for NRK. Hadde han ikke lagt seg paddeflat, ville NRK i et eventuelt rettsoppgjør ha knust denne unge mannen så hardt og grundig og med så selsomme og bisarre virkemidler at det ville ha fått Kafkas «Prosessen» til å fremstå som en rosenrød skildring av et trivelig og humant rettssystem, sa Eia videre.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere